Arvidsjaurs kommun kräver granskning av bärföretag
Arvidsjaur kräver tuffare tag mot oseriösa bärföretag. Bärplockare jobbar under slavliknade villkor, skriver kommunen i ett brev och kräver att Arbetsmiljöverket ska genomföra inspektioner och att Migrationsverket ska ställa hårdare krav på bärföretagen.
– Vi har tröttnat på det här. Vi vill att det ska vara sunda förhållande för de människor som kommer hit och plockar bär, säger Jerry Johannson, socialdemokratiskt kommunalråd i Arvidsjaur.
Kommunen håller nu på att inleda ett samarbete med Storuman, Åsele och Älvsbyns kommun för att minska problemen då oseriösa bärföretag inte betalar utlovade löner till utländska bärplockare.
Arvidsjaurs kommun har i ett brev till Arbetsmiljöverket krävt att myndigheten i år ska granska arbetsvillkoren för de utländska bärplockarna. Kommunen har själv gjort flera inspektioner av bärplockarnas boende som flera gånger visat sig vara undermåligt. Enligt kommunen finns det också mycket som tyder på att bärplockarna har längre arbetsdagar än vad som är tillåtet. Därför kräver kommunen att Arbetsmiljöverket i år ska genomföra inspektioner.
I ett annat brev, till Migrationsverket, kräver Arvidsjaurs kommun att myndigheten ska bli tuffare i sin bedöming av de företag som vill ta in arbetskraftinvandrare.
– Vi vill att bärföretagen ska utfärda en bankgaranti, säger Jerry Johansson.
Bärföretag som anlitar arbetskraftinvandrare skulle därmed bli tvungna att avsätta en summa pengar för varje person som kommer hit.
– Bärplockarna ska inte bli kvar i Sverige vind för våg när företagen plötsligt upplöses. Då ska det finnas pengar kvar så att de i alla fall ska kunna ta sig hem, säger Jerry Johannson.
För Arvidsjaur och andra norrlandskommuner finns också en ekonomisk baksida.
Arvidsjaur fick betala ett par hundratusen kronor för att genomföra inspektioner av bärplockarnas boende.
– Men i andra kommuner, där bärplockarna inte kunde ta sig hem, blev kostnaden betydligt högre och uppgick i miljonbelopp, säger Jerry Johannson.
Några besked om hur Arbetsmiljöverket eller Migrationsverket ställer sig till kraven på arbetsmiljöinspektioner eller bankgarantier har kommunen ännu inte fått.
– Jag är inte särskilt hoppfull om att det ska bli bättre i år. Det verkar vara så i branschen. Företaget hyr ett ruckel och när vi är på dem så går företaget i konkurs eller löses upp. Sedan uppstår ett nytt bolag som tar över, säger Jerry Johansson.