Åldersdiskriminering är den form av diskriminering som slår allra hårdast. En 31-åring har tre gånger så stor chans att få ett jobb som en 46-åring, visar forskning från Linnéuniversitet.

Nationalekonomer från Linnéuniversitet har under årets första månader undersökt hur åldersdiskrimineringen ser ut vid arbetsansökningar. Studien har haft fokus på jobb med mycket kundkontakt inom butiker och restauranger.

– Det som är slående är att det är så stor skillnad mellan en 31-åring och 46-åring. Det är ändå en människa som har ungefär 20 år kvar på arbetsmarknaden, säger Mats Hammarstedt, professor i nationalekonomi.

Undersökningen är den första i Sverige som undersöker åldersdiskriminering vetenskapligt. Tidigare forskning om diskriminering har främst kretsat kring kön och etnicitet.

– Det är ju mycket större skilllnad än man sett till exempel vid etniska grupper. Med den reservationen att de undersökningarna är gjorda på hela arbetsmarknaden, säger Mats Hammarstedt.

Om åldersdiskrimineringen är lika stor över hela arbetsmarknaden går än så länge bara att spekulera i.

– Erfarenhet spelar säkert mycket större roll när det gäller chefsjobb. Men att en svenskfödd man på 46 år, som alltid anses vara normen som styr samhället, kan bli diskriminerad – det är intressant i sig, säger Mats Hammarstedt.