Foto: Janerik Henriksson

Botkyrka kommun räknar med att kunna kräva kollektivavtal av företag som den anlitar efter riksdagens beslut. Och eftersom Fittja drift & underhåll AB har avtal med såväl Målarna, Fastighets och Byggnads kan företaget fortsätta att jobba åt kommunen.

Offentliga upphandlare ska kunna ställa krav på kollektivavtal. Och handeln ska införa sluten kontanthantering. Det beslutades i riksdagen i går.

Bättre arbetsmiljö inom handeln och schysstare villkor hos företag som anlitas av kommuner och landsting är resultatet av gårdagens omröstning i riksdagen. Offentliga upphandlare ska kunna ställa krav på kollektivavtal då de köper tjänster och detaljhandeln ska införa sluten kontanthantering. Förslagen om den offentliga upphandlingen och kontanthanteringen kom från de rödgröna och Sverigedemokraterna och röstades igenom i riksdagen i går.

Lagförslaget kring offentlig upphandling välkomnas av Botkyrka kommun som länge ställt krav på bra villkor när den köpt tjänster. Konkurrensverket beslutade i fjol att kommunen bröt mot lagen när den krävde att ett företag skulle ha villkor motsvarande svenska kollektivavtal. Gårdagens omröstning tas därför emot med öppen famn av kommunen.

– Det är enormt viktigt att kommuner och annan offentlig sektor värnar om bra löner, säger Katarina Berggren (S), ordförande i Botkyrkas kommunstyrelse.

Botkyrka kommun är vana att jobba med alternativa lösningar för att främja sociala villkor och bra avtal. De drev förut ett program där kommunen ställde krav på att företag skulle anställa en trainee för att vinna en upphandling.

– Vi kände en besvikelse när Konkurrensverkets beslut om de offentliga upphandlingarna kom. Det prövade en fråga vi tog som självklar. Vi trodde det som skulle prövas var traineefrågan, säger Katarina Berggren (S).

Efter Konkurrensverkets beslut har Botkyrka kommun fortsatt att ställa sociala och lönemässiga krav vid upphandlingar om än något försiktigt efter beslutet i Konkurrensverket. Nu kan kommunen gå tillbaka till sin tidigare hållning fullt ut.

– Det är orimligt att kommunerna inte ska kunna ställa de här kraven på företag. Det känns självklart att de tjänster vi köper utförs utifrån rimliga lönevillkor, säger Katarina Berggren.

Regeringspartierna hävdar däremot att krav på kollektivavtal ger en ojämn konkurrensfördel för större företag.

– Det är viktigt att alla företag behandlas lika. Det behöver inte vara ett likhetstecken med att vara en dålig företagare för att man inte har ett kollektivavtal, sa Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) under riksdagsdebatten.

En sluten kontanthantering är tänkt att minska rånrisken och därmed förbättra arbetsmiljön för dem som arbetar i handeln.

– Vi pratar om vårt största arbetsmiljöbekymmer. Det sker cirka 1 000 rån om året och vi är inte beredda att sitta och vänta tills vår första medlem är död, säger Lars-Anders Häggström, Handels ordförande.

Motståndarna till förslaget om kontanthantering hävdade att den stora kostnaden för kassasystemen kan sänka småföretagare inom handeln.

– Brott mot handeln är inte i första hand ett handelsproblem utan ett samhällsproblem. Det går inte att investera bort problemen. I handeln måste vi kunna anpassa butikerna efter kunderna, inte de kriminella, säger Dag Klackenberg, vd för Svensk Handel i ett pressmeddelande.

Fakta

LO har tidigare krävt att lagen om offentlig upphandling görs om så att krav på villkor motsvarande kollektivavtal kan ställas vid upphandlingar. I en rapport i somras konstaterade LO att arbetare vid de tre stora byggprojekten Norra Länken och Citybanan i Stockholm och Citytunneln i Malmö kunde tjäna 55 procent av den bruttolön som en svensk arbetstagare får.