Företagen borde tillsvidareanställa i stället för att ta ny personal på visstid och från bemanningsföretag, enligt facket.

– Huvudanställningsformen ska både enligt las och enligt våra avtal vara tillsvidare. Och vi är kritiska mot att företagen nu när det går bättre i första hand inte tillsvidareanställer, säger Veli-Pekka Säikkälä, IF Metalls avtalssekretetare.

Bemanningsbranschen går mycket bra. Under sista kvartalet förra året ökade de största bemanningsföretagen sin omsättning med 42 procent. Nu finns drygt 1 procent av de anställda i uthyrningsföretag. Branschen räknar dock med att inom några år med att dubbla sin storlek.

– Bland företagen finns en berättigad oro över om uppgången är bestående, men de tar alldeles för lättvindigt in personal med andra anställningsformer än tillsvidare, säger IF Metalls avtalssekreterare.

Men han tror inte att antalet bemanningsanställda kommer att växa och bli ett stort problem på grund av avtalets konstruktion, där grundidén är att en uthyrd person ska ha genomsnittslönen på arbetsplatsen. Det tror Veli-Pekka Säikkälä gör att inhyrning i stor omfattning blir alldeles för dyrt.

Tongångarna är annorlunda hos Unionen, som enligt tidningen Kollega oroas över bemanningsbranschens starka tillväxt. Unionen har också ett annorlunda avtal, där de anställda har en individuell lön som inte är anpassad till den arbetsplats de är uthyrd till.

Elisabeth Åberg hos Unionen har undersökt bemanningsbranschen och hon säger att det fackliga inflytandet för bemanningspersonal ofta glöms bort. Hon säger också de bemanningsanställda får betydligt mindre kompetensutveckling jämfört med dem som har fast anställningar.

Och Unionens bemanningsanställda har som regel sämre lönevillkor än andra tjänstemän.