Oroligheterna i Nordafrika blev en het fråga då den svenska utrikespolitiken diskuterades i riksdagen i dag, onsdag. När Carl Bildt presenterade den svenska regeringens utrikespolitiska deklaration kom han snabbt in på situationen i Egypten.

EU måste vara ”friheten och demokratins” röst, slog utrikesministern fast.

– Det handlar om deras frihet – men det handlar också om vår fred, sa Carl Bildt.

Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet kritiserade den svenska regeringen för att vara allt för följsamma .

Oppositionen ville att regeringen tydligare skulle ha stött demonstranterna i Egypten.

– Du, Carl Bildt, svek den viktigaste skyldigheten en svensk utrikesminister har – att stå på de förtrycktas sida, sa socialdemokraten Urban Ahlin.

Miljöpartisten Bodil Ceballos ansåg också att den svenska utrikespolitiken blivit allt för passiv.

– Det är pinsamt att debattera svensk utrikespolitik i dag, när vi inte har någon, sa hon.

Hon undrade också retoriskt på vilket sätt den svenska regeringen hade hjälpt det tunisiska folket innan den så kallade jasminrevolutionen inleddes.

– Det vore klädsamt om vi kunde komma med självkritik, sa hon och hävdade att EU:s strävan att uppnå stabilitet i regionen hade skett på bekostnad av medborgliga rättigheter.

I sin deklaration uppgav Carl Bildt att Sverige nu föreslagit en demokratistödsmission till Tunisien. Utrikesministern hoppades även att det snart skulle bli möjligt att inleda en dialog med Egypten om på vilket sätt EU kan bidra till utvecklingen.

Socialdemokraten Urban Ahlin var dock inte imponerad.

EU och den svenska hållningen har följt USA:s agerande och varit allt för avvaktande, ansåg han.

Urban Ahlin beskrev det som att EU hade inväntat USA. Två minuter efter att president Barack Obama kommit med ett uttalande om Nordafrika kom EU med sitt. Och tio minuter därefter kom Carl Bildts reaktion, uppgav Urban Ahlin.

– Om Sveriges röst behövs i Europa så måste det vara för att trycka på den europeiska unionen, fortsatte han.

Enligt socialdemokraterna var regeringens utrikespolitiska deklaration mest en redogörelse för vad som hänt i världen. Den handlade, enligt dem, väldigt lite om vad regeringen ville göra.

Urban Ahlin passade sedan på att göra reklam för det alternativa utrikespolitiska deklaration som hans parti i dag la ut på sin hemsida.

Carl Bildt svarade på den socialdemokratiska kritiken. Han påminde om Socialistinternationalens konferens i Stockholm 1989 där Mubaraks parti valdes in.

– Man satt och mös med Mubaraks män i de socialistiska salongerna, sa Carl Bildt.

Utrikesministern bemötte också kritiken om att Sveriges röst inte längre hördes.

– Vår främsta utrikespolitiska uppgift är att föreverkliga vår gemensamma utrikespolitik. Vi kan sitta och göra uttalande i Sveriges riksdag, och det är trevlig och bra, men det förändrar inte världen.

Enligt utrikesministern ökar den svenska inflytande främst genom att påverka EU:s utrikespolitik.