Foto: Virginia Mayo

Världens ekonomi är på väg att återhämta sig, bedömer flera ekonomer och företagsledare som deltar i världsekonomiskt forum i Davos.
 Men från fackligt håll tonas glädjen ned: Krisen är inte över för världens arbetare.

Är glaset halvfullt eller halvtomt?

– Vi har ett glas som är halvtomt och halvfullt, svarade den amerikanska ekonomiprofessorn Nouriel Roubini, från New York Universitet under ett möte på världsekonomiskt forum i Davos, rapporterar BBC.

Nouriel Roubini är tidigare känd för att ha en pessimistisk syn på världsekonomins utveckling och han var en av de få ekonomer som förutspådde finanskrisen.

Nu har han en splittrad bild, uppger BBC.

De positiva för världsekonomin är, enligt Nouriel Roubini, att det kommit flera signaler om ekonomisk tillväxt, ökande vinster för företag och minskad risk för inflation.

Samtidigt finns även negativa tecken. Problem i euroländerna samt att vissa länder har en mycket svag tillväxt.

Risken för ett valutakrig, varnar också många ekonomer för.
Från fackligt håll framhålls problemen med den ekonomiska utvecklingen. De vill skifta fokus från de allt bättre siffrorna i räkenskapen till situationen för världens löntagare.

Även om det finns ljuspunkter i räkenskaperna lär det att dröja länge innan det märks för världens arbetare, hävdade det globala servicefacket UNI.

– Krisen är inte över för de flesta människor, framhåller generalsekreterare Philip Jennings.

Facket försöker påverka synen på vad som behöver göras för att få den globala ekonomin att växa.

– G20-länderna behöver vakna upp. Det behövs en mer inkluderande syn på tillväxt, säger han till brittiska tidningen The Guardian.

Han vill därmed inympa tanken om att en större del av den globala ekonomin bör gå till löner. En ökad löneandel för låg- och medelinkomsttagare leder, enligt facket, till en ökad konsumtion som i sin tur bidrar till att dra igång den globala ekonomin.

Starkare kollektivavtal, fackliga rättigheter kan bidra till en stabil och långsiktigt tillväxt, hävdar facket och varnar för att för stora ekonomiska skillnader kan leda till social oro.

Fakta

World Economic Forum i Davos
• Det världsekonomiska forumet pågår den 26—30 januari, i år för 41:a gången. Där deltar runt 2 500 personer från mer än 100 länder. Fler än 30 stats- och regeringschefer och minst dubbelt så många ministrar är på plats, bland andra utrikesminister Carl Bildt, finansminister Anders Borg och biståndsminister Gunilla Carlsson.
• Cirka 1 400 företagsledare finns där, bland annat Jacob Wallenberg är en av ordförandena för WEF.
• Det globala facket UNI har 900 fackförbund som tillsammans har 20 miljoner medlemmar inom servicebranschen, allt från vaktmästare till Hollywoodregissörer.
Källor:TT, UNI