GS vill avskaffa karensdagen
Drygt 60 procent av GS-fackets medlemmar i åldern 45 – 59 år har gått till jobbet trots att de känt sig sjuka det senaste året. Dags att avskaffa karensdagen, tycker GS.
I GS-fackets arbetsmiljöundersökning, där 3 000 medlemmar har fått svara på frågor om sjukdom och arbetsskador, framstår sjuknärvaron som ett stort problem. Nästan var femte som svarat på frågorna uppger att de gått till arbetet fler än fyra gånger under det senaste året trots att de varit så sjuka att de borde stannat hemma.
Den ekonomiska förlust som karensdagen medför är ett viktigt skäl för att gå till jobbet trots sjukdom, enligt undersökningen. Ett annat är att man inte vill öka arbetskamraternas arbetsbelastning.
– Karensdagen slår orättvist, och studier vid Karolinska Institutet visar att de som upprepade gånger går till jobbet sjuka löper ökad risk för framtida dålig hälsa och sjukskrivning, skriver GS-ordföranden Per-Olof Sjöö i en debattartikel i Aftonbladet. Men i stället för att avskaffa karensdagen prioriterar regeringen ett femte jobbskatteavdrag.
Men Socialdemokraterna och LO har inte heller prioriterat frågan om karensdagen. De håller tyst om den i varje valrörelse. Så varför inte kritisera dem?
– Det är sant att karensdagen inte varit högt på dagordningen för Socialdemokraterna, svarar Per-Olof Sjöö. Jag vet faktiskt inte varför.
– Karensdagen infördes som en besparingsåtgärd 1992, men det besparingsbehov som fanns då finns inte i dag, tillägger Per-Olof Sjöö. Och jag tror inte att karensdagen har någon preventiv effekt på sjukfrånvaron.
Är du beredd att arbeta för ett tydligare LO-ställningstagande mot karensdagen?
– Det är bra ju bredare uppslutning det blir kring det här, svarar Per-Olof Sjöö.
– Sedan respekterar jag att en del gör andra prioriteringar. Men när det finns utrymme för reformer är nästan alla prioriteringar bättre än ännu ett jobbskatteavdrag.