Uthyrda från andra länder får garantier för bättre förhållanden än andra utlänningar som arbetar tillfälligt i Sverige.
– Det gäller framför allt lönen, säger Birgitta Nyström, som för regeringens räkning utrett EU:s bemanningsdirektiv.

Birgitta Nyström är professor i civilrätt. Hon föreslår en ny uthyrningslag, som ska innehålla ramregler och dessa ska arbetsmarknadens parter närmare kunna konkretisera i avtal.

Syftet med EU:s bemanningsdirektiv är att uthyrda ska ha bra villkor i sina anställningar. En grundidé är likabehandlingsprincipen och den innebär att de uthyrda ska ha samma villkor som de anställda i kundföretaget.

Det är denna princip som gör att uthyrd utländsk arbetskraft kommer att garanteras bättre villkor än andra utlänningar som tillfälligt arbetar i Sverige, eftersom utstationeringsdirektivet bara kräver att de som arbetar tillfälligt i Sverige omfattas av vissa minimiregler.

I Sverige finns två avtal för bemanningsanställda. Det är LO-förbundens, som bygger att de uthyrda ska ha samma lön som de anställda i kundföretaget, och Unionens, där de bemanningsanställda har en personlig lön som de tar med sig på sina uthyrningsuppdrag.

Den nya lagstiftning som Birgitta Nyström förespråkar kommer inte att underkänna något av avtalen. Undantag från likabehandlingsprincipen är möjliga om det sker i kollektivavtal och om det övergripande skyddet för arbetstagarna samtidigt finns kvar. Likabehandlingsprincipen är också möjlig att frångå om de bemanningsanställda är tillsvidareanställda och får lön mellan uppdragen.

– Den nya lagen har bara betydelse för runt tio procent av de bemanningsanställda, eftersom de allra flesta redan omfattas av kollektivavtal, säger regeringens särskilda utredare.

Birgitta Nyström anser att vetoreglerna i medbestämmandelagen inte ska ändras för ett företag som står i begrepp att hyra in personal. Hon har också kommit fram till att det inte behövs någon karensregel för den som lämnar en anställning och börjar arbetar i ett bemanningsföretag. Tidigare kunde den som nyanställts hos ett bemanningsföretag inte hyras ut till sin gamla arbetsgivare under de första sex månaderna.

I den nya lagen är tanken att den som anser sig vara felbehandlad eller anser sig ha felaktiga villkor i de allra flesta fall ska vända sig till sin arbetsgivare – uthyrningsföretaget – för att begära en ändring.

Fackföreningarna har förespråkat att uthyrning ska begränsas i tid. Tanken är att en person inte ska kunna hyras ut till samma arbetsplats år efter år. Facken vill också begränsa inhyrningen när det finns uppsagda som har återanställningsrätt.

– De här frågorna ligger utanför mitt uppdrag.  Lagen hindrar dock inte att parterna sluter avtal om detta.

Birgitta Nyström har även tittat på a-kassereglerna för anställda i uthyrningsföretag och hon har kommit fram till att de inte har riktigt samma rättigheter som andra anställda när det gäller upprepade anställningar och deltidsanställningar.

Hon tror inte att den nya uthyrningslagen kommer vara någon hjälp för bärplockare från Thailand och andra länder som kommer till Sverige för att arbeta.

– Förmodligen hjälper den inte bärplockarna eftersom lagen bara omfattar företag som har säte i EU/EES-området.