Svenskt Näringsliv tycker att det är fel att uthyrda utlänningar ska tjäna lika mycket som sina svenska arbetskamrater. Arbetsgivarna anser att minimivillkor ska gälla för uthyrda från andra länder.

Facket tycker att bemanningsutredningen anknyter väl till traditionerna på svensk arbetsmarknad, medan arbetsgivarna i Svenskt Näringsliv anser att förslagen är oacceptabla och missgynnar bemanningsbranschen.

I ett pressmeddelande välkomnar LO huvudinriktningen på utredningens förslag. Dock kritiserar LO att det inte finns någon skrivning om tidsgränser. Facket hade gärna sett ett förbud mot permanent uthyrning till samma uppdragsgivare.

Invändningarna från arbetsgivarna är mycket mer kraftiga. Niklas Beckman, som arbetar med arbetsrätt hos Svenskt Näringsliv, kritiserar i ett debattinlägg att utredningen saknar regler om att bestämmelser i ett kollektivavtal ska kunna prövas i domstol.

Svenskt Näringsliv anser nämligen att avtal som begränsar rätten att anlita uthyrningsföretag måste kunna prövas i domstol för att undersöka om de strider mot bemanningsdirektivet.

Dessutom vänder sig Niklas Beckman mot att utländska uthyrda garanteras mer än de miniminivåer som finns angivna i utstationeringslagen.

Kritiken riktar sig mot likabehandlingsprincipen, som innebär att alla inhyrda, oavsett om de är svenska eller utlänningar, ska ha samma villkor som dem som redan arbetar i kundföretaget. Utredaren Birgitta Nyström uttrycker det som att villkoren för inhyrda ska vara desamma som om uthyrningspersonalen i stället varit direktanställd av kundföretaget.

Svenskt Näringslivs arbetsrättsexpert är också kritisk mot att facken ska kunna ta strid för något mer än miniminivåerna för uthyrda från andra länder.

Niklas Beckman lyfter i stället fram utstationeringslagen och förklarar att det där redan finns skyddsnivåer för de anställda i utländska företag som är tillfälligt verksamma i Sverige. Och dessa nivåer är miniminivåer och där finns angivet att det är minimilöner som ska vara den lägsta lönenivån – inte samma lön som de som arbetar på kundföretaget.

Han tycker att Birgitta Nyströms förslag skulle påverka svenskt välstånd negativt. De skulle innebära nya handelshinder, vara ett brott mot EU-rätten och missgynna bemanningsbranschen.