Migrationsminister Tobias Billström tillbakavisar LO:s invändningar och säger att Migrationsverket har de verktyg som behövs och att lagstiftningen inte behöver ändras.

– De ändringar vi genomför i regleringsbrevet sker med avsikt att komma till rätta med skenanställningar. Vi ställer större krav på Migrationsverket för att täcka upp de problem som finns. Migrationsverket har möjlighet att ta reda på hur det ligger till och myndigheten har också möjlighet att vidta utredning i det enskilda fallet, säger Tobias Billström till LO-Tidningen.

LO-Tidningen har tidigare berättat att LO:s Thord Pettersson säger att de förändringar regeringen genomför i regleringsbrevet inte är tillräckliga. Istället vill Thord Pettersson att Migrationsverket ska kontrollera att jobberbjudandet och arbetsgivaren är seriösa. Och han anser att skenanställningar inte är ett stort problem utan det stora problemet handlar om villkoren för dem som kommer hit och arbetar med arbetstillstånd.

På det svarar ministern:

– Det är subjektivt att skenanställningar inte är något stort problem. Migrationsverkets uppgift är att behandla ansökningar om arbetstillstånd. När det gäller annat som villkor för de anställda är det en uppgift för myndigheter som skatteverket och polisen och för facken när de anställda väl arbetar i Sverige. Det är så den svenska modellen fungerar.

LO:s Thord Pettersson tycker att det är en cynisk inställning. Skadan är redan skedd om facket eller någon myndighet hittar personer som har jobb med dåliga villkor. Den sortens missbruk ska förhindras med regler för arbetstillstånd, tycker Thord Pettersson.

– Ministern struntar i att reglerna för arbetstillstånd används för att utnyttja folk. Han tycker bara att det ska fixas på något annat vis.

En av Thord Petterssons invändningar går ut på att Migrationsverket inte vet på vilka grunder en ansökan om arbetstillstånd kan avslås. På det svarar ministern att regeringen hela tiden ser över regleringsbrevet med syftet att beivra missbruk.

LO vill ha tillbaka
arbetsmarknadsprövningen, som innebär att parterna i samråd med arbetsförmedlingen tar ställning till om det behövs arbetskraft från andra länder.

– LO är helt ensam bland de fackliga organisationerna om den uppfattningen. LO försöker blanda bort korten med detta krav. Det handlar bara om mängden arbetskraft och inte om villkoren. Det räcker om en arbetsgivare uppfyller villkoren. Arbetsmarknadsprövningen är föråldrad och kommer inte tillbaka, säger Tobias Billström.

Thord Pettersson påpekar att de villkor en arbetsgivare ska uppfylla är att de tycker att det är brist på arbetskraft. Han tycker migrationsministerns inställning är konstig och att det är den svenska regeringen som är udda och inte LO. Mellan EU-länderna finns överenskommelser om att lediga jobb i första hand ska gå till dem som bor i något av EU-länderna.

– Sverige är ensamt om sin tolkning och har de mest liberala reglerna för arbetskraftsinvandring, säger Thord Pettersson.