DO ska ge snabbare besked
Diskrimineringsombudsmannen (DO) tar till sig kritiken om långsam handläggning. Från och med i vår ska de allra flesta som anmäler diskriminering få ett besked inom sex månader.
För de mer komplicerade ärendena är DOs mål i stället en handläggningstid på högst åtta månader.
Inom de här tidsgränserna ska DO ha tagit ställning till anmälan. Det kan betyda att den avfärdas – eller att DO startar en rättslig process. Hur lång tid som sedan krävs för att driva ärendet i exempelvis Arbetsdomstolen råder förstås inte DO över.
Men innan målen om maximala handläggningstider kan uppnås måste DO beta av en mängd ärenden som redan har legat för länge.
Enligt DOs egen redovisning ligger över 1 200 anmälningar om diskriminering och väntar på att ombudsmannen ska ta ställning.
De äldsta är sådana som DO tog över då myndigheten bildades 1 januari 2009 (genom att de fyra tidigare ombudsmännen mot diskriminering slogs ihop). Den 7 december fanns 67 sådana fall. Vid årsskiftet ska DO ha tagit ställning till samtliga dessa.
Övriga ärenden som ligger på hög ska klaras av i etapper fram till 1 maj 2011.
För att öka takten har DO börjat sortera anmälningarna effektivare. Tanken är att en sluss, bestående av erfarna jurister, snabbt ska avgöra vilka fall som är värda att lägga tid på, och vilka som kan avslutas direkt, till exempel därför att anmälan saknar stöd i lagstiftningen eller därför att det inte finns några bevis.
Sedan november i år har DO också prioriterat ner ”extern medverkan”, alltså deltagande i utbildningar, seminarier och liknande. DO har även förändrat sin organisation, bland annat genom att ta bort en chefsnivå inom myndigheten.
Såväl Justitieombudsmannen (JO) som Riksrevisionen har kritiserat DO för långa handläggningstider. I november i år sa JO att det var orimligt att DO efter nästan två år inte hade avgjort om en elev måste ta av sig sin niqab för att få gå barnskötarutbildningen vid ett gymnasium i Stockholm. När DO Katri Linna tog ställning i början av december hade eleven som gjort anmälan redan gått klart utbildningen.