I otakt med andra avtalsområden ska sjuksköterskor och sjukgymnaster förhandla om ett nytt avtal. För facket är högre specialistlöner och bättre reglering av skiftarbete de viktigaste frågorna.

– Jag tycker nog vi är först ut i en ny avtalsrörelse, men vi måste förhålla oss till andra avtal. I dessa finns nivåer som vi inte kommer undan, säger Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Sjöström.

Förhandlingarna rör runt 90 000 sjuksköterskor och sjukgymnaster. Förra gången ledde förhandlingarna till strejk bland drygt 7 000 sjuksköterskor.

De treåriga avtalet löper ut sista mars och det har givit lönepåslag på minst 2,0 procent under det sista avtalsåret. Enligt arbetsgivarna i SKL – Sveriges Kommuner och Landsting – finns det då kvar ett löneutrymme på 1,5 procent för det första avtalsåret och då lutar sig arbetsgivarna mot det lönemärke som skapats i industrin. Kerstin Sjöström tycker det är en för låg nivå.

Även om facket vill se att lönebildning i stor utsträckning sker lokalt så kommer man att kräva ett centralt lönepåslag. Kerstin Sjöström säger att det beror på att de lokala arbetsgivarna i landstingen och kommunerna är så dåliga på att sköta lönebildningen. Får Vårdförbundet är det också viktigt att skapa användbara riktlinjer för hur den lokala lönebildningen ska gå till.

– I den här avtalsrörelsen vill vi prioritera hälsosamma arbetstider och lönerna för specialistsjuksköterskorna, säger Kerstin Sjöström.

Arbetstidsfrågan handlar i stor utsträckning om dem som både arbetar natt- och dagtid. Enligt Kerstin Sjöström har många landsting sagt upp de lokala arbetstidsavtalen och för dem som arbetar treskift har det många gånger fått förödande konsekvenser. Facket vill ha ett kvot system som bland annat innebär att nattarbete ska värdera upp och att varje arbetad timme på natten ska räknas som 1,8 timmar.

Vårdförbundet vill också att lönerna för sjuksköterskor med specialistkunnande ska upp och att skillnaderna mellan grundutbildade och specialister ska öka. Kerstin Sjöström säger att medianlönen för alla sjuksköterskor var 26 419 kronor i månaden 2009 samtidigt som specialisterna i ambulanssjukvården låg på 25 689 kronor, distriktssköterskornas lön var 28 381 och barnmorskornas 28 100 kronor. Vårdförbundets mål är att ingen specialist ska tjäna under 30 000 kronor i månaden.

Parterna växlade krav i fredags och förhandlingarna sätter igång efter nyår.