”Välj S-ledare efter finska modellen”
HELSINGFORS. När Socialdemokraterna väljer ny partiledare finns det hela nio kandidater som åker landet runt och låter sig frågas ut. Nej, det handlar inte om Sverige, men om vårt östra grannland.
– SAP skulle bara gagnas av en öppnare metod att välja partiledare, säger Finlands före detta utrikesminister Erkki Tuomioja, som själv flera gånger tävlat om posten.
Tavastehus fredagen den 6 juni 2008. Applåderna smattrar när Jutta Urpilainen från Karleby väljs till den första kvinnliga ordföranden någonsin i finländska SDP.
Bakom sig har då den blott 32-åriga Urpilainen en partiledarstrid som började redan kort efter årsskiftet.
– Det kom oväntat att partiledaren Eero Heinäluoma inte ville fortsätta. Som dåvarande partisekreterare funderade jag över hur vi bäst skulle klara processen, berättar riksdagsledamoten Maarit Feldt-Ranta när LO-Tidningen träffar henne i riksdagshusets annex i Helsingfors.
– Vi valde en modell där alla fick ställa upp som hade minst tio av de runt 3 000 lokalföreningarna bakom sig. Det blev nio mot normalt två, tre kandidater.
– Bakom sig hade partiet även en ganska färsk valförlust. För att kandidaterna skulle kunna presentera sig, och partiet även få igång en bredare politisk diskussion, ordnade vi turnéer runt till partidistrikten i landet.
Vem som helst fick komma till dessa öppna möten, där till exempel en lokal chefredaktör kunde vara moderator. Tillställningarna var regisserade i så måtto att deltagarna exempelvis via sms kunde ställa frågor, bland vilka moderatorn sedan valde och vrakade.
– Nio kandidater på en och en halv timme är inte lätt. Men vi tycker vi fick igång en bra diskussion, säger Feldt-Ranta.
Vid kongressen i början av juni hade en ordförandekandidat hoppat av, men övriga åtta och deras respektive anhängare kunde plädera för sin sak.
Eftersom ingen fick egen majoritet i första omgången blev den en andra och då vann Jutta Urpilainen över Erkki Tuomioja med 218 röster mot 132.
Tuomioja, vänstersocialdemokrat som varit utrikesminister i flera regeringar, säger till LO-Tidningen att han rekommenderar den ”finska modellen”, inte minst när svenska Socialdemokraterna nu befinner sig i kris.
– Vad kan vara mer naturligt än att man i ett demokratiskt parti har ett öppet val med flera kandidater, som öppet kan presentera sina idéer och sig själva till partimedlemmarna?
Maarit Feldt-Ranta är kanske den finländska socialdemokrat som har störst insyn i det svenska partiet. Hon vill inte ge kollegorna i väst några pekpinnar, men konstaterar ändå:
– Sverige är modellandet för hela världen vad gäller jämställdhet och jämlikhet. Det enda jag funderat över är hur ni väljer partiordförande i Socialdemokraterna.
– Ett gäng som sitter i ett avskilt rum och vaskar fram en ordförande, det är så helt emot det man annars upplever av öppenhet och diskussion i Sverige.
– Det var egentligen Sovjetmodellen när politbyrån som valberedning efter överläggningar bakom slutna dörrar kom fram med en enda kandidat, säger Erkki Tuomioja.
Sören Viktorsson
Fakta
Finska socialdemokrater
• Efter att under några år ha suttit med i Centerpartiledda koalitionsregeringar är SDP, de finländska socialdemokraterna, sedan april 2007 ett renodlat oppositionsparti.
• Partiet har drygt 50 000 medlemmar, och från att ha kongressat vart tredje år gick det 2008 över till ett system med kongress vartannat år.
• Finland håller val den 17 april nästa år och då är frågan om Socialdemokraterna kan återta makten från nuvarande koalition, som förutom Centern och Moderaterna även består av De gröna samt Svenska folkpartiet.