SJ-leverantör gör sig av med fackombud
Företaget Trafficare, som servar SJ, har gjort sig av med en anställd som var huvudskyddsombud, klubbordförande samt ledamot av företagsfacket.
– Jag tycker att det är fullständigt förskräckligt, säger Maud Kjellberg, ombudsman på Seko.
– Vi har träffat en uppgörelse med personen och det är allt vi har att säga, säger Christer Ekelund, presschef på ISS.
Enligt fackförbundet Seko fick huvudskyddsombudet/klubbordföranden på ISS Trafficare i Göteborg, och tillika ledamot i företagsfacket, i oktober i år en avskedsframställan. Han ska ha hotat chefer och betett sig illa vid förhandlingar, enligt arbetsgivaren. I samtliga fall anser facket att det finns vittnen på att så inte varit fallet.
Maud Kjellberg, ombudsman på Sekos avdelning i Göteborg är besviken.
– Det är förskräckligt att en av våra gamla, en sedan länge förtroendevald och ett väldigt aktivt skyddsombud, får lämna sin anställning på det här viset, säger hon.
ISS Trafficare, som sköter städning och växling åt SJ, har i landet elva anmälda fall till Arbetsmiljöverket. Fyra av dessa kommer från Göteborg. Ett vite på 20 000 kronor är utdömt som handlar om att företaget ska ha åtgärdat brister i den psykosociala arbetsmiljön före den 15 januari.
Christer Ekelund säger att företaget i veckan svarar med besked om ett ordentligt åtgärdspaket. Anmälan gjordes av huvudskyddsombudet, och enligt Ekelund är det utmärkt att problem lyfts fram och därigenom kan leda till åtgärder.
– Rent generellt är vårt förhållande till facket inte bara gott utan nödvändigt för att vi ska kunna utföra vår leverans av tjänster, säger han.
I 28 år har huvudskyddsombudet/klubbordföranden varit anställd som servicearbetare till tågen med olika arbetsgivare. Först på SJ Maskin, sedan på SJ:s bolag Trafficare, som nu är ett dotterbolag till servicejätten ISS. Fackliga uppdrag har han haft i över 20 år.
Själv får han enligt uppgörelsen inte kommentera sitt ärende. Dessutom återhämtar han sig från en hjärtinfarkt, hans liv nu handlar om liv, hälsa och familj: ”en ren jävla överlevnadsfråga”.
– Men uppgörelsen mellan mig och bolaget är en sak. Den gäller inte facket där de är fria att agera hur de vill och anser är lämpligt, påpekar han.
Ombudsmannen Maud Kjellberg beskriver jobbet på Trafficare som tungt och pressat, och att den avskedade där gjort en stor och nödvändig facklig insats.
Hur vet du att företaget inte haft grund för uppsägningen?
– Det får jag grunda på min erfarenhet av personen. Vid tillfällen där han känt att han blivit illa åtgången har han ringt mig, velat att någon ska sitta med vid förhandlingar. Jag har inte sett honom gå över några gränser och jag har svårt att tänka mig att han skulle ha betett sig illa, säger hon.
Hon har även bistått andra fackliga vid företaget. Det kommer hon att fortsätta med. För frågan kvarstår: Hur ska man våga engagera sig i facket? Ska den enskilde ta hela smällen? undrar hon, liksom fler anställda vid företaget som inte vågar gå ut med namn.
– Vi måste stötta våra förtroendevalda, annars har vi dem inte kvar, säger hon.
På Sekos förbundskontor hänvisar ombudsmannen Roger Pettersson till den tystnadsplikt som följer på uppgörelsen.