En tobaksaffär med en hopknycklad namnskylt och ett par provisoriskt hoptejpade skyltfönster. Det är de enda synliga spåren av bilbomben i Stockholm.

Anna Carlsson arbetade i grannbutiken Ordning & Reda när bomben exploderade klockan 16.52 i lördags.

– Hela byggnaden skakade. Jag ringde 112. De uppmanade oss att stanna inomhus. Så vi låste om oss och kunderna. De ville stanna kvar, berättade hon.

Två anställda var i tjänst. Anna Carlsson var ledig dagen därpå och jobbade igen i måndags. Hennes kollega jobbade igen redan i söndags.

De har inte erbjudits några krissamtal för att bearbeta upplevelsen.

– Det hade varit bra om vi hade fått det, men vi två som jobbade i lördags har pratat väldigt mycket om det som hände med varandra. Dessutom har vi båda pratat mycket med våra familjer, säger hon.

Hon är inte rädd för att gå till jobbet och försöker inte undvika ställen där det är mycket folk. Rädslan sitter snarast i det undermedvetna. Den gjorde sig påmind i måndags kväll. Då var det sprängningar för den nya tågtunneln genom Stockholm rakt under butiken.

– Jag blev jätterädd. Sånt rår man inte på.

Självmordsbombaren sprängde sig själv till döds ett par hundra meter längre bort, alldeles utanför skokedjan Scoretts butik. Sex anställda var i tjänst när det hände.

De satt i stödsamtal med en psykolog klockan tio dagen därpå. Extrapersonal kallades in för att ersätta dem som skulle jobba. Alla utom butikschefen, som ville jobba, fick ledigt resten av dagen.

– Vi såg också till att ingen behövde vara ensam i lördags kväll direkt efter att det hade hänt, berättar Scoretts vd Peter Blomquist.

Psykologen Per Sandberg vid Kris- och traumacentrum satt i stödsamtal hela söndagen med 13 anställda på butikerna JC och Brothers and Sisters – alla som var i tjänst i lördags. Extrapersonal hade kallats in för att ersätta dem.

– Jag är förvånad över hur bra de har tagit det här. De hjälper varandra och pratar med varandra om det som hänt. Det här har fört dem närmare varandra, anser han.

Han tror inte att händelsen kommer att sätta några djupa spår. De butiksanställda har varit vittnen till en händelse – inte utsatta för hot som vid ett rån eller en konfrontation med en aggressiv snattare.

– Då är de direkt utsatta själva. Det ger mycket starkare stressymptom och skadar tilliten till andra människor i grunden. Vem vågar jag lita på? Det här är problem som finns i vardagen. Det viktigaste är att ha en organisation och beredskap för det, betonar han.

Handels besökte ett antal butiker för att kolla krishanteringen. I området finns både stora och små butiker med och utan kollektivavtal. Större kedjor och butiker med kollektivavtal verkar ha skött sig bäst. Enligt avtalet har personalen rätt till upp till tio timmars krisstöd.

– Det är viktigt att det finns en fungerande organisation för krishantering. De som har det hade folk på plats redan i söndags. De var färdiga med första fasen i måndags, säger Martine Syrjänen Stålberg, Handels arbetsmiljöombudsman.

Under julhandeln är det som mest väktare i tjänst i butiker och köpcentrum. Dessutom har fler väktare satts in efter bombdåden. Väktare från Securitas hjälpte till att spärra av de två platserna för bombdåden i lördags. De hade uppdrag i närheten men ingen var riktigt nära platserna där det small. De erbjöds stödsamtal samma kväll.

– Samtliga tackade nej, säger Peter Köhler, informationschef på Securitas.

Fakta

Självmordsbombaren
• Taimour Abdulwahab heter mannen som sprängde både en bil och sig själv i lördags. Han föddes 1981 i Mellanöstern, kom till Sverige och Tranås i början av 1990-talet. 2001 flyttade han till Storbritannien för att studera sjukgymnastik vid i Luton. Han gifte sig och fick tre barn.
• Samtidigt växte hans religiösa grubblerier och han radikaliserades bit för bit.

Källa: TT