Tre extra lediga vardagar och jobb på en röd dag. Så ser tiden runt jul och nyår ut för dem som är med i LO-opinion.

Om man räknar fram ett medelvärde, vill säga. I verkligheten finns det knappast något schema som ser ut just så.

Svart är årets modefärg i almanackan runt jul och nyår. Söndagen den 2 januari är den enda extra lediga dagen.

Det kostar att vara ledig. Komp- och semesterdagar ryker, men så många som 85 procent tar ledigt minst en svart dag ändå. 15 procent ska jobba minst en röd dag.

Flera som jobbar
i verkstadsindustrin har jobbat in tiden mellan jul och nyår. Arbete på röda dagar är vanligast i Kommunal, Pappers, Livs och Handels.

Per Pårs-Rosell är med i Pappers och jobbar på Iggesunds bruk. Han är i tjänst på julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton, nyårsdagen och söndagen efter nyår.

– Jag jobbar gärna. Jag tycker att de som har barn och familj kan få vara lediga, resonerar han.

Kenth Williamsson jobbar på Proton Engineering i Skillingaryd och är aktiv i IF Metall. Han tar ledigt tre dagar runt jul plus klämdagen efter trettonhelgen.

– Alltid något en arbetsgivarjul, även om jag får betala de svarta dagarna själv, tycker han och skickar en varm tanke till dem som inte kan ta ledigt, framför allt de som är tillfälligt anställda.

– Hur kul är det?

Magnus Fransson, materialhanterare på Volvo Powertrain i Skövde samt skyddsombud och försäkringsrådgivare i IF Metall, tar inte ut någon ledighet.

– Eftersom företaget vill att vi ska ledigt hela veckan mellan jul och nyår men enbart på egen tid, kommer jag att sitta av tiden även om de inte hittar något arbete åt mig. Det är en principsak.