Avslag väntar motion om utförsäkrades försäkringar
Deltidssjukskrivna William Hemberg utförsäkrades och då drogs även hans kollektivavtalade sjukpension in.
Ersättningen från kollektivavtalade och privata sjukförsäkringar upphör oftast automatiskt när Försäkringskassan drar in sjukpenningen. Trots att Försäkringskassans beslut bara bygger på en fast tidsgräns.
På så sätt har regeringens förändringar i sjukförsäkringen brutit in i de kollektivavtalade och privata sjukförsäkringar som en stor del av svenska folket omfattas av.
När William Hemberg utförsäkrades i januari 2010 försvann sålunda inte bara sjukpenningen, utan också 6 000 kronor i månaden som han dittills hade fått från privattjänstemännens kollektivavtalade sjukförsäkring.
– Regeringen säger att de som utförsäkras av Försäkringskassan inte drabbas ekonomiskt, eftersom man kan få aktivitetsstöd då man skickas till Arbetsförmedlingen. Men det stämmer inte, sidopengarna från kompletterande försäkringar försvinner ju, sa William Hemberg i en artikel i LO-Tidningen i oktober i år.
Artikeln fick ett antal socialdemokratiska riksdagsledamöter att skriva en motion om problemet.
Inte nog med att de utförsäkrade måste klara sig utan den kollektivavtalade ersättningen då de deltar i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram. Det är också långt ifrån självklart att de har kvar sitt försäkringsskydd då de efter tre månader begär sjukpenning på nytt, påpekar motionärerna, som ser detta som ännu ett exempel på urholkning av den svenska generella välfärden. De begär en översyn av sjukförsäkringssystemet, så att inte den allmänna sjukförsäkringen och de kompletterande försäkringarna krockar och motverkar varandra.
Motionen behandlas i riksdagens kammare i dag, torsdag, tillsammans med en rad andra frågor som gäller sjukförsäkringen. Regeringspartierna avvisar motionen, som av allt att döma kommer att avslås av riksdagen. De borgerliga försvarar regeringens förändringar i sjukförsäkringen, som de hävdar har minskat sjukskrivningarna och hjälpt många sjuka tillbaka till arbetslivet. De hänvisar också till att en arbetsgrupp i regeringskansliet, med experter från finansdepartementet, socialdepartementet och arbetsmarknadsdepartementet, nu ser över vilka icke avsedda effekter reformen av sjukförsäkringen kan ha fått. Nya förändringar i sjukförsäkringen får vänta tills arbetsgruppen är klar.