Ivar Lo-pris till Ivar Lo-avhandling
Vart fjärde år går det stipendium som bygger på en donation från Ivar Lo-Johansson till en forskare. Denna gång är det Margareta Wersäll som uppmärksammas för avhandlingen Fattighusliv i ensamhetsslott – Ivar Lo och de äldre i samhällsdebatt och dikt från 2006. I fjol utkom hon även med boken Ivar Lo-Johansson och kärleken, men det är alltså avhandlingen som belönas med 320 000 kronor.
Juryn, med Anneli Jordahl som ordförande, betonar i sitt pressmeddelande att Ivar Los rapporter från äldrevården på 1940-talet, som fick återverkningar på politiken, är aktuella än idag.
Ingendera av Wersälls böcker har anmälts i LO-Tidningen, men vi kan utlova en kommentar i samband med att det drar ihop sig till prisutdelning i februari.
Tills vidare publiceras här ett parti ur bokens sammanfattande slutkapitel, sid 210:
”Det fanns även intentioner till förändrad äldreomsorg med en mer human inriktning i 1946 års betänkande. Sådana intentioner fanns med all säkerhet även hos Lo-Johanssons värsta antagonister inom socialvårdsetablissemanget, problemet var för dessa bland annat att bemöta den vassa kritiken hos en slipad och välformulerad reporter och författare, sedan tidigare van vid att gå i klinch med makthavare.
Inom litteraturen fanns som vi sett skildringar av hur barn och vuxna hade det på fattigstugor och där det mänskliga eländet inom fattigvården tydligt visades upp.
Man kan alltså säga att då Lo-Johansson startade sin kampanj fanns redan både en expertbild och en litterär bild av förhållandena inom åldringsvården. Lo-Johansson tog fasta på båda dessa och skapade en syntes ur vilken han gestaltade problemen på ett sätt som såväl politiker som den breda allmänheten kunde ta till sig. Författaren spelade på flera känslosträngar samtidigt. Hans grepp att exempelvis detaljerat dokumentera hur en fattigvårdsstyrelse kunde behandla gamla människor med hot och polishandräckning väckte rimligen skamkänslor hos politikerna och ilska hos allmänheten. Det handlade här direkt om frihet kontra tvång.”