Byggnads säger upp tolk
Byggnads säger upp en av sina fyra tolkar. Resultatet kommer bli att färre utländska byggnadsarbetare kommer att omfattas av kollektivavtal.
– Det blir kaos. Svenska byggföretag kommer bli utkonkurrerade av utländska företag som betalar låga löner och struntar i att betala skatt och inte bryr sig om arbetsmiljön, säger tolken Gints Kaplers, som är uppsagd från årsskiftet.
Han är från Lettland och tolkar lettiska, ryska och engelska till svenska. Han kom själv till Sverige som snickare anställd på Bygglett 2005. Företaget lurade honom på lön – timpenningen låg på 60 kronor. Då vände han sig till Byggnads, gick med i facket och fick hjälp att få ett annat byggjobb. Ett halvår senare anställde Byggnads honom som tolk.
Gints Kaplers jobbar åt fyra avdelningar i Byggnads – Örebro, Värmland, Linköping och Norrköping. Han är en av fyra tolkar som Byggnads anställt. De andra finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Fram till nyår betalar förbundet tolkarnas lön och därefter får avdelningarna stå för hälften av deras lön.
– Vi har inte ekonomi att ha honom kvar. Någonstans måste man göra sina prioriteringar. Hans arbete får fördelas på de anställda ombudsmän vi har, men vi kan bara hanka oss fram på engelska, säger Richard Vestermark, kassör i Byggnads avdelning i Örebro.
Han säger dock att Byggnads inte kommer att klara att leta reda på de små byggföretagen, som Gints Kaplers gjort, och teckna avtal med dem. Gints Kaplers säger själv att han sett till att 30 utländska byggföretag skrivit under Byggnads kollektivavtal det senaste året.
Byggnads Richard Vestermark tror dock att de stora utländska byggföretagen, som själva vänder sig till Byggnads, även i fortsättningen kommer att teckna avtal.
Byggnads förbundsordförande Hans Tilly säger att facket har en ständig kostnadspress och måste göra prioriteringar. Han är öppen för att Byggnads längre fram kanske måste göra någon nya och ytterligare satsning på tolkar.
Gints Kaplers är besviken på Byggnads. Han säger att han fått organisera sitt arbete helt på egen hand utan stöd eller hjälp från Byggnads. Dessutom är han kritisk till hur han varit anställd – det har varit två provanställningar och tre projektanställningar som sträckt sig över fem år. Han tycker Byggnads är dåliga på att följa de regler facket vill att andra ska följa.
Den kritiken får stå för honom, säger Byggnads Richard Vestermark, som säger att Gints Kaplers just nu har en visstidsanställning.
Han är samtidigt kritisk mot att Gints Kaplers inte rapporterat ordentligt om sitt arbete och säger att han själv till följd av detta inte har en aning om hur många utländska byggandsarbetare som arbetar i Örebrotrakten. Richard Vestermark är noga med att säga att detta inte är skäl för uppsägningen.
På detta svarar Gints Kaplers att han kanske till viss del varit dålig på att berätta om sitt arbete, men han har skrivit månadsrapporter. Och han vänder på kritiken och säger att Byggnads inte haft några idéer eller förslag på vad han ska arbeta med. Det har han fått sköta helt på egen hand.