Överfullt trots miljonböter
Arbetsmiljöverket pekar på stora brister i hur sjukhusen riskbedömer personalens arbetsmiljö vid överbeläggningar. Nästan alla Sveriges akutsjukhus har granskats i år.
– Sjukhusen ser till riskerna för patientsäkerheten, men inte till riskerna för personalens hälsa, säger Pernilla Niia, som samordnar Arbetsmiljöverkets nationella tillsynsinsats.
Inom kort redovisar Arbetsmiljöverket resultatet av årets ungefär 200 inspektioner på 65 sjukhus. Det är den största tillsynsinsatsen hittills med överbeläggningar i fokus.
I bland annat Malmö, Växjö och Stockholm har Arbetsmiljöverket genomfört gemensamma inspektioner tillsammans med Socialstyrelsen.
Arbetsmiljöverket har haft ögonen på arbetsmiljön vid överbeläggningar i åtminstone tio år. Sju landsting och regioner har dömts att betala knappt fyra miljoner kronor i böter.
Sjukhuset i Malmö, numera sammanslaget med Lund till Skånes universitetssjukhus, toppar listan med drygt 1,2 miljoner kronor i utdömda böter sedan 2003. Det är nästan en tredjedel av alla böter som dömts ut i Sverige.
Men överbeläggningarna har fortsatt år efter år.
– Regeringsrätten dömde ut det första vitet mot sjukhuset i Malmö 2000. Då var beloppet 30 000 kronor. Det höjdes först till 100 000 och sedan 200 000 kronor. Om summorna vore avgörande skulle överbeläggningarna ha försvunnit, konstaterar Olle Hammarlund, Kommunals huvudskyddsombud.
Skånes universitetssjukhus har en budget på tio miljarder kronor. Ett par hundra tusen i böter hit eller dit borde inte vara mycket att bråka om.
– Det kanske man kan säga, men vi har bättre ställen att lägga pengarna på. Och förlorad goodwill spelar ännu större roll. Vi vill absolut inte ha en situation där Malmö ligger i topp, betonar Håkan Cederholm, ekonomichef på Skånes universitetssjukhus.
Olle Hammarlund tycker ändå att det går åt rätt håll. Det vände när sjukhusen i Malmö och Lund slogs ihop den 1 januari i år.
– Vi dras fortfarande med överbeläggningar och bryter mot förbudet att ställa sängarna närmare än 80 cm från varandra, men vi är på väg mot bättre vårdplatsförutsättningar. Den nya ledningen arbetar systematiskt med frågan, anser han.
Men resultaten uteblir. Efter inspektioner på hösten 2009 krävde Socialstyrelsen att överbeläggningarna på de skånska sjukhusen skulle halveras. I stället har överbeläggningarna ökat under det senaste året – i Malmö från 12 till 19 patienter per dag. Det visar sjukhusens redovisningar till Socialstyrelsen.
Socialstyrelsen har skärpt tonen. Tillsynen ska vässas. Överbeläggningar ska mötas med förelägganden. Viten ska användas. Syftet är att markera att patientsäkerheten inte får äventyras.
Socialstyrelsen anser att överbeläggningar numera uppfattas som ett normaltillstånd i vården – men Pernilla Niia ser ändå tecken på att det håller på att vända.
– Det händer saker på området. Man försöker lösa problemen på ett sätt som vi inte har sett tidigare, säger hon när hon sammanfattar intrycken från årets inspektioner landet runt.
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har formulerat en nollvision. Om två år ska inga kommuner eller landsting behöva böta för dålig arbetsmiljö.
– Arbetsmiljöverket gör 5 000 inspektioner varje år hos kommuner och landsting. Att vi får förelägganden är en sak, men visionen innebär att inga böter ska dömas ut, säger Ragnar Kristensson, arbetsmiljöjurist på SKL.
Fakta
100 000 färre platser på 60 år
P I våras inleddes Arbetsmiljöverkets tillsyn.
P Ungefär 200 kliniker på 65 sjukhus ingår.
P Överbeläggningar är snarast norm. Resultatet hittills är ett 70-tal krav på åtgärder. Arbetsmiljöverket kräver riskbedömning vid varje överbeläggning.
P Överbeläggningar kan leda till belastningsskador när sängarna står för trångt, mycket övertid, dåligt med tid för återhämtning och överhoppade raster.
P På 1960-talet fanns 120 000 vårdplatser på sjukhusen. 2009 fanns drygt 25 000. I en enkät till Socialstyrelsen svarar många sjukhus att brist på vårdplatser är ett återkommande problem.