Är Ikea värt vår kärlek?
Jag har två Lack-bord från Ikea hemma. Trivs med dem.
Under resor till storstäder världen över har det hänt mer än en gång att vi valt att äta lunch på ett Ikeavaruhus för barnen har haft hemlängtan. Och det känns så tryggt och fint att mysäta köttbullar och laxpudding bland alla svenskdöpta prylar.
Jag är inte ensam om att hysa varma känslor för Ikea. Flera år i rad har den globala inredningskedjan toppat listan över de företag som svenskarna hyser störst förtroende för, enligt Medieakademins mätningar. Det är skickligt jobbat av ett företag vars affärsidé är att tillverka billigt och inte alltid med världsbäst kvalitet.
Men frågan är om Ikea förtjänar svenskarnas kärlek. Med jämna mellanrum förs relevanta klagomål fram från anställda på Ikeas varuhus och underleverantörer runt om i världen.
På Ikeaägda Swedwood i Danville, Virginia tillverkas bland annat mina Lack-bord. Där vägras fackföreningen IAMAW tillträde. Nu har fackföreningen tagit till humor som vapen och låtit tillverka julkort som anspelar på Ikeas ”bygg-själv-idé” och som ska uppmana koncernchefen att låta de anställda själva välja facklig representant.
Det borde räcka.
Få företag snackar så högt och stolt om sina stolta principer. All information finns på hemsidan. Samarbete sker med Unicef, Rädda Barnen, Världsnaturfonden med flera.
Möbelföretagets egen uppförandekod IWAY innehåller regler för både varuhus och underleverantörer. Reglerna grundar sig bland annat på FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, ILO:s deklaration om rättigheter i arbetet.
Ändå stoppas fackföreningar både i Danville och i San Diego, Kalifornien. Chefen i Danville, Bengt Lundgren, är svensk och måste vara väl förtrogen med Ikeas stolta paradord.
Turkiska textilfacket, Teksif, har flera gånger slagit larm om att de anställda på Menderes Textil, underleverantör till Ikea, varnats för fackligt medlemskap. Och Teksif har nekats tillträde.
Rimlig anställningspolitik handlar om mer än flotta paroller.
Förhoppningsvis hörsammar amerikanerna uppmaningen att önska koncernchefen Merry Christmas. Har han minsta koll på de egna principerna ska det väl bli ordning på torpet ganska snabbt.