Lönegapet mellan kvinnor och män krymper. Tydligast är trenden bland arbetare. Under 2007 till 2009 ökade LO-kvinnornas löner med 13 till 14 procent. LO-männen fick samtidigt nöja sig med cirka 11 procent. Det framgår av LO:s lönerapport för 2010. Utvecklingen var likartad, om än något svagare, bland tjänstemän.

De högre löneökningarna för kvinnor stämmer väl överens med de krav som facken drev under avtalsrörelsen 2007. Jämställdhetssatsningarna tog sikte på branscher med stor andel lågavlönade kvinnor. Avtalsrörelsens vinnare kan därför i hög utsträckning sägas vara kvinnor inom detaljhandeln, hotell och restauranger, kommuner och landsting.

Att avtalsrörelsen blev en framgång för LO-förbunden under de tre åren är uppenbart. I LO:s lönerapport är förklaringarna jämställdhetssatsningen och samordningen.

Under avtalsperioden 2007 till 2009 har löneökningarna för arbetare och tjänstemän varit nästan exakt lika stora. Lönerna har ökat med i genomsnitt 11,5 procent för tjänstemän och 11,6 procent för arbetarna.

Det är en marginell skillnad, men den är mycket betydelsefull sett i ett längre perspektiv då tjänstemännen årligen ökat sina löner med cirka 0,5 procentenheter mer än arbetarna under de senaste tio till femton åren.

Som en följd av den utvecklingen har också skillnaden i medellön mellan arbetare och tjänstemän vuxit stadigt de senaste femton åren, från 35 procents skillnad 1995 till 44 procent under 2009. Men de senaste åren har lönegapet slutat växa.

Med facit i hand är också de faktiska löneökningarna jämfört med de avtalade löneökningarna under avtalsperioden en intressant läsning. Den löneglidning som befarades, inte minst av arbetsgivarna, har i allt väsentligt uteblivit eller varit mycket begränsad.

Att krisen varit en bidragande orsak till de mycket måttliga löneökningarna utanför avtalen är ställt utom allt tvivel, åtminstone i de sektorer som drabbats hårdast av krisen. Men också i branscher där krisen inte härjat har löneglidningen varit begränsad.

Realt har lönerna också vuxit kraftigt under den gångna tioårsperioden. Den genomsnittliga inflationstakten sedan 1998 har varit 1,5 procent. Lönerna har nominellt ökat med 3,4 procent i snitt för arbetare och 3,8 procent för tjänstemän. Löntagarnas köpkraft har därmed ökat varje år. Reallönen har vuxit med 1,9 procent för arbetare och 2,3 procent för tjänstemän.

Fakta

Under 2009 var medellönen för arbetare på hela arbetsmarknaden 21 900 kronor i månad och motsvarande siffra för tjänstemän var 31 500 kronor i månaden. Skillnaden var 9 600 kronor, jämfört med 4 300 kronor 1995.