Thomas Östros
Medan andra socialdemokrater dömer ut den politik de gick till val på är Thomas Östros stolt över den. ”Det är en stark politik. Jag har svårt att se att en S-kongress skulle ta en radikalt annorlunda riktning.”
– Jag tillhör inte dem som skulle få för mig att säga att ”Vi har ingen politik”. Jag har läst våra politiska riktlinjer från senaste partikongressen. Det är en mycket stark politik, även om enskilda förslag behöver förändras, till exempel i skattepolitiken.
Thomas Östros, ekonomisk-politisk talesman för Socialdemokraterna, säger detta efter en höst fylld av socialdemokratisk självkritik. Ett par dagar senare ska den kulminera i partiledaren Mona Sahlins uppgörelse med den egna skattepolitiken och den syn på a-kassan som de rödgröna gick till val på.
Thomas Östros delar många av Sahlins slutsatser, men stämmer inte in i den masochistiska kören. Möjligen beror det på att han ledde förhandlingarna med V och MP om budgetmotionen i våras, där det rödgröna alternativet slogs fast, och alltså bär ett stort ansvar. Men framför allt verkar han tala av övertygelse.
När budgetmotionen presenterades den 3 maj stod en storsatsning på a-kassan i centrum. En reform som slukade en stor del av det ekonomiska utrymmet, och som den avgående partiledaren nu vill modifiera.
Thomas Östros tycker fortfarande att den var rätt.
– En stark arbetslöshetsförsäkring är en väldigt viktig del av den svenska modellen. När LO-grupper bara får behålla 55 till 60 procent av sin inkomst då de blir arbetslösa är risken stor att lönerna pressas ner. Vilket är själva syftet när moderaterna förstör a-kassan.
Varför lanserades då inte reformen mer i valrörelsen? Inte en enda valaffisch handlade om den.
– I hela mitt politiska liv har jag undrat vem som fattar beslut om valaffischer, svarar Thomas Östros.
Mona Sahlin tror att många väljare såg S som ett bidragsparti. Var ni rädda för den moderata retoriken om ”bidragslinje” i stället för ”arbetslinje”?
– För min del – aldrig någonsin! utbrister Thomas Östros. Jag är övertygad om att löntagarna vill ha bra försäkringar.
Och så följer en hänvisning – en av många – till barndomshemmet, och till föräldrarna i Tornedalen, dit Thomas Östros fortfarande åker om somrarna för att fiska. I Torne älv, Kalix älv, Tärendö älv, och i de många sjöarna.
– Pappa, som var bergsprängare, och mamma, som var städerska och hemmafru, funderade länge på om de skulle våga köpa en villa. När de till slut slog till blev det ekonomisk kris i världen, och pappa blev av med jobbet på Skanska.
– Där stod vi med huset. Vi barn undrade hur det skulle gå. Men det fanns en försäkring! Det gick att hanka sig fram. Jag var runt 15 år, och blev starkt påverkad av händelsen. Jag ser a-kassa som något som ger trygghet åt vanliga människor under omställningen till ett nytt jobb, inte som ”bidrag”.
I sitt försvar av a-kassan och den svenska modellen tycks Thomas Östros stå till vänster, i sitt intresse för tillväxtfrågor framstår han kanske mer som ”gråsosse”. Ombedd att definiera sin position i partiet är det också där han placerar sig, ”i den breda mittfåran”.
Men när Thomas Östros i en debattartikel nyligen gav sin syn på Socialdemokraternas politiska framtid upprepade han frasen ”drivkrafter för arbete”, Moderaternas mantra, flera gånger. Han varnade för höga marginalskatter. Och redan före valet accepterade S nästan hela jobbskatteavdraget (som de kritiserade när det infördes), samtidigt som de bjöd över Alliansens skattesänkningar för pensionärer (trots att de kritiserade borgarna just för vidlyftiga skattesänkningar).
Anser du, precis som Moderaterna, att Sveriges problem är för höga skatter?
– Nej. Sveriges problem är en arbetslöshet som biter sig fast på väldigt höga nivåer, och risken att vi försöker konkurrera med låga löner.
– Jag tror att det behövs mer skattepengar i framtiden, eftersom vi ser stora behov av sjukvård, infrastruktur och inte minst utbildning.
– Men hela skattesystemet behöver ses över. Det är fullt av kryphål och undantag, som får människor – särskilt de som har mycket pengar – att ägna sin tid åt skatteplanering. Det förstör tillväxten.
Att arbete ska löna sig har alltid varit en del av Socialdemokraternas arbetslinje, betonar Östros – långt innan Moderaterna försökte sno begreppet.
– Men de vill bara sänka skatterna, och tror att det skapar jobb. I arbetslinjen ingår även a-kassan och socialförsäkringarna. Det är också en viktig drivkraft för arbete.
Socialdemokraterna har varit framgångsrika när de drivit stora reformer, säger Thomas Östros. När de byggt ut ATP-systemet, sjukförsäkringen, föräldraförsäkringen och barnomsorgen. Just sådana vill han se Socialdemokraterna: ett parti ivrigt att göra reformer, som stora grupper har glädje av.
Och vad blir nästa stora S-projekt?
– Jag tror att det handlar om utbildning. Det finns en oro för att skolan inte fungerar bra, och att ungdomarna inte får jobb efter sin utbildning. En oro för att det blir svårare att komma in på högskolan, och svårare att utbilda sig som vuxen. Det projektet kommer att förena väldigt breda grupper.
Fakta
Thomas Östros
Ålder: 45 år
Familj: Fru och tre barn, 17, 14 och 10 år.
Uppdrag: Ledamot av Socialdemokraternas verkställande utskott. Ekonomisk-politisk talesman.
Om namnbytet från waaranperä: ”Vi barn tjatade på mamma och pappa. Efter flytten till Västerås ville vi passa in. Många tornedalingar har bytt till svenska namn.”
Om Pajalabon Mikael Niemi: ”Vi har setts i fiskeaffären när vi fyller på draglådan. Och på Drottninggatan i Stockholm. Mikael bad mig gissa vad han hade i innerfickan. Det var en rå älgtunga.”