AD-dom ger Transport rätt att veta ickemedlemmars lön
Det fackliga intresset av att kontrollera anställningsvillkoren väger tyngre än den personliga integriteten. Arbetsdomstolen har givit fackförbundet Transport rätt att ta del av alla nyanställdas löneuppgifter.
Enligt Transports kollektivavtal ska arbetsgivaren lämna över alla nyanställdas anställningsavtal till den lokala fackklubben. Företaget DHL Express har dock vägrat att lämna över avtalen för personer som inte är med i facket. Företaget har ansett att det skulle strida mot bestämmelserna i personuppgiftslagen och kränka de oorganiserades integritet.
Facket ansåg att företagets vägran var ett brott mot kollektivavtalet och tog fallet vidare till Arbetsdomstolen, och förra veckan kom domen som gav facket rätt.
Domstolen konstaterar att löneuppgifter förvisso har ett skyddsvärde ur integritetssynpunkt, men att fackets intresse av att kontrollera att bolaget följer kollektivavtalet väger tyngre än den eventuella integritetsskada som enskilda lider om uppgifterna lämnas ut.
Transport får därmed rätt att även i fortsättningen ta del av samtliga nyanställdas anställningsbevis, och DHL får betala 50 000 kronor i skadestånd till förbundet för brott mot kollektivavtalet.
– Det här är en viktig fråga om vår insyn och möjlighet att upprätthålla avtalsvillkoren. Därför är det glädjande att Arbetsdomstolen nu bekräftar den rätten, konstaterar Transports förbundsjurist Marcel Carlstedt, i en kommentar på förbundets hemsida.
Två av Arbetsdomstolens sju ledamöter gjorde dock en annan bedömning. De ansåg att skyddet av den personliga integriteten vägde tyngre än fackets intresse av att kontrollera anställningsvillkoren.