Camilla Landström hjälper León, snart fem år, på med pyjamas. — Jag ska bara vila lite, säger León.

Foto: Mikael Andersson

”Jag ska inte sova här. Bara vila lite. Sedan ska jag hem.”

León, som fyller fem i december, har sina ritualer. Varje kväll på det nattöppna dagiset John Blund i Södertälje säger han samma sak. Att han bara ska vila en stund. Men han trivs här och när han krupit ner i sängen med gosedjuret Hasse – en prickig zebra – somnar han som en stock och sover till sex på morgonen.

Men nu är det fortfarande ett par timmar kvar till pyjamas, tandborstning och sagoläsning. Han och fyraåriga Lova tittar på filmen om djungeldjuret Hugos fight med den elaka farbrorn som försöker skjuta bedövningssprutor på alla djuren.

– Vet du vad grisar äter? undrar León när en smutsig sugga visar sig i filmen. Maskar, svampar och kottar.

Nattiset John Blund har funnits i fem år. Hur många barn som sover här varierar från inget alls till en sju eller åtta. Allt beror förstås på hur föräldrarna jobbar.

Dagisverksamheten, med 28 inskrivna barn, pågår fram till klockan 17.00. Därefter tar nattispersonalen över fram till klockan sju på morgonen.

– Det bästa jobb jag haft. Jag jobbade tio år på förskola innan jag kom hit. Här hinner man med alla barnen. Det enda jag kan sakna är utflykterna och aktiviteterna, säger Camilla Landström, en av de två som jobbar natt på John Blund.

För fem år sedan stötte en Astraanställd på kommunen om att det borde finnas barnomsorg även för dem som jobbade utanför kontorstid. Södertälje kommun gick ut och frågade folk i en enkät. Och det visade sig finnas intresse.

– Det tog ett bra tag innan föräldrarna kom hit med sina barn. Det finns tabun med detta att lämna bort barn över natten. Stackars barn, säger man. Men är det så mycket bättre då att vara beroende av farmor och farfar eller släktingar? Här har vi tid med barnen, det är lugnt och ordning och reda – och de vet att de har sina egna sängar, säger Lena Löfqvist, den andra nattisfröken som även hon har varit med från starten.

Föräldrar som lämnar sina barn på John Blund arbetar skift på Astra eller Scania eller inom vården. Eller jobbar kvällar på någon stormarknad.

– Vi trodde att konjunkturen i ekonomin skulle minska efterfrågan. Men det gjorde den inte. Nu är det kö hit. Nyligen slutade fyra och de platserna har redan fyllts på med fyra nya, säger Lena Löfqvist.

John Blund körde igång på prov under ett år men är nu permanent. Om detta råder det politisk enighet över blockgränserna i kommunen.

Egentligen är nattis inte öppet för föräldrarna efter klockan 23.00. Men när en mamma, som jobbade sent, bad om att få ha sitt barn där fram till dess fick det bli så.

Filmen om djungeldjuret Hugo har tagit slut och Lovas pappa kommer förbi och hämtar.

León undrar när kompisen Martin ska komma och efter en evighetslängtan kommer han till slut med mamma Marie Svensson.

Sexårige Martin har med sig ett vattengevär – oladdat. Han och León rasar runt medan mamma gör upp mer personalen om vad som gäller under årets sista och det nya årets första vecka. Hon jobbar natt på Astra som processoperatör.

– Jag gör Losec bland annat. Just nu går vi för högtryck. Hade inte det här funnits hade jag inte kunnat jobba som jag gör. Det här är det bästa som uppfunnits. Jag vill inte vara beroende av släktingar eller vänner. Och Martin gillar det. Han sover bättre här än hemma där han vaknar titt och tätt på natten, säger Marie Svensson.

Några incidenter på John Blund kan de båda nattfröknarna inte minnas under de fem åren. Någon har ramlat ur sängen och en gång hade Martin krupphosta.

Nattfröknarna försöker lugna Martin och León inne i det nedsläkta rummet med sängarna. Alla har sin personliga säng. ”Här sover Wilma”, står det på en lapp ovanför en säng. Tom denna natt.

– Kommer det inget barn alls får vi gå hem. Med betalt. Fast det där har jag förstått att de vill ändra på, säger Camilla Landström.

León och Martin har borstat tänderna, tagit på sig pyjamas och krupit upp bredvid Lena Löfqvist för godnattsaga.

– Han var så snål att han svalde sina egna rapar, läser hon.

Läser man sådant för en kille som är sex och en som snart ska fylla fem får man skylla sig själv. Efter det tävlar de två om att leverera de värsta rapningarna.

Fakta

Kommuner inte tvungna att ordna nattis

• Barnomsorg är en lagstadgad rättighet som ska omfatta alla. Som arbetar mellan klockan 07.00 och 17.00 vill säga. Däremot är kommunerna inte skyldiga att erbjuda nattis.

• För några år sedan krävde två kvinnor i Strängnäs att kommunen skulle ordna nattöppna dagis. Kommunen hade haft nattis men beslutat att lägga ner det. Ärendet prövades av Regeringsrätten – som gav kommunen rätt. Kommunerna ska själva få bestämma om de ska ha nattis eller ej.
• Den förra socialdemokratiska regeringen ville införa en regel som tvingade kommunerna att ordna nattis men hindrades av Miljöpartiet. De borgerliga har aldrig ställt sig bakom en sådan tvingande regel.

Kvälls- och nattarbete vanligast i LO-yrkena

Cirka 600 000 LO-medlemmar arbetar kväll någon gång i månaden, alltså från klockan 18.00 till 22.00.

Närmare 300 000 arbetar natt – från klockan 22.00 till 06.00 – någon gång i månaden och lite drygt 130 000 arbetar natt hälften av sina arbetsdagar.

Skillnaden är stor mellan arbetare och tjänstemän när det gäller att arbeta utanför kontorstid. Drygt 40 procent av LO-medlemmarna arbetar kväll då och då, medan endast 20 procent av tjänstemännen gör det.

Av LO-medlemmarna är det främst kvinnorna som arbetar kväll: runt 50 procent mot lite drygt 30 procent av männen.

Nästan hälften av alla LO-anslutna kvinnor arbetar skift eller efter schema mot bara 30 procent av LO-männen.

LO-medlemmarna är överrepresenterade också när det gäller att jobba natt.

LO-medlemmarna arbetar på helgerna i större utsträckning än tjänstemän och akademiker. Drygt 80 procent av TCO:s och Saco:s medlemmar arbetar enbart på vardagar medan drygt 60 procent av LO-medlemmarna gör så.

Färre nattis i högerkommunerna

• Förra året fanns det nattis i 119 av landets kommuner. Det innebär att en majoritet, 171 av Sveriges 290 kommuner, inte erbjuder någon form av barnomsorg utanför kontorstid.
• I en enkät som Kommunal och Hotell- och restaurangfacket gjort svarade en majoritet av svenskarna att de tycker kommuner ska vara skyldiga att er­bjuda sådan barnomsorg, 76 procent.
• Kommuner som styrs av vänsteralliansen har flest antal platser. Sex av tio borgerligt styrda kommuner saknar den typen av barnomsorg, mot fyra av tio styrda av vänsteralliansen.