Elektrikernas a-kassa mest inför rätta
Det stora antalet rättsfall mot Elektrikernas a-kassa har kommit sedan kassan fick en ny ledning i juni i fjol, hävdar Göran Söderlund, ansvarig för försäkringsfrågor på Elektrikerförbundet.
Elektrikernas a-kassa är kraftig överrepresenterad i rättstvister. Ungefär en kvarts procent av alla arbetslösa tillhör Elektrikernas a-kassa. Andelen rättstvister som rör beslut tagna i just den kassan är hundra gånger större.
– Det är underligt att en så liten a-kassa kan producera så många konstiga beslut, säger Claes Jansson, chef för LO-TCO Rättsskydds avdelning för försäkringsfrågor.
A-kassans chef Alexander Brockne förklarar i stället det stora antalet rättstvister med att Elektrikerförbundet är så frikostigt med rättshjälp till dem som vill klaga på den egna a-kassans beslut. Han har agerat för att de arbetslösa elektrikerna inte ska få någon hjälp av facket.
A-kasseärendena ökar dramatiskt över lag. För sex år sedan hade LO-TCO Rättsskydd två ärenden om året. Hittills i år har Rättsskyddet tagit sig an 40 mål där medlemmar i någon a-kassa driver en process mot den. Förutsättningen för att Rättsskyddet ska arbeta med ett ärende är att facket ger medlemmen ekonomiskt stöd i form av rättshjälp.
Claes Jansson på Rättsskyddet förklarar ökningen dels med att reglerna blivit alltmer komplicerade, dels att Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen har bildats och sätter press på a-kassorna att följa reglerna.
Bland årets hittills 40 ärenden som rör a-kassorna gäller en fjärdedel, tio stycken, Elektrikernas a-kassa.
Göran Söderlund är ansvarig för försäkringsfrågor på Elektrikerförbundet. Han tycker att det är obehagligt att a-kassans chef agerar för att stoppa fackets ekonomiska hjälp till arbetslösa som vill driva frågor mot a-kassan.
– Vi är en fackförening och det är medlemmarna som betalar våra löner. Det är självklart att vi ska hjälpa dem att få dåliga beslut ändrade. Vi återupprättar medlemmarnas heder, säger han.
Göran Söderlund hävdar att det stora antalet rättsfall kommit sedan den nya ledningen för a-kassan tillträtt.
Alexander Brockne har varit föreståndare för Elektrikernas a-kassa sedan i juni förra året. Han pekar på att handläggningstiderna minskat från 18 till 6 veckor och att servicen har förbättras sedan dess.
– Jag har inget att jämföra med, men jag tror att det stora antalet ärenden beror på att Elektrikerförbundet valt att ge rättshjälp åt dem som vill klaga på våra beslut, säger han.
Alexander Brockne tycker Elektrikerförbundet ska fundera på när det är vettigt att ge rättshjälp. Han anser att det är onödigt i fall där reglerna är tydliga. Däremot kan det vara befogat om det är mer komplicerade ärenden.
Angelin Olsson de Groat på LO-TCO Rättsskydd driver många a-kasseärenden.
– Det främjar alla om vi driver ärenden där besluten är tveksamma. Det gör att vi får mer rätsida på vilka regler som gäller, säger hon.
Egentligen tycker hon att facken borde bevilja rättshjälp i större utsträckning i a-kassefrågor, eftersom lagstiftningen är så krånglig att det är svårt för de flesta att företräda sig själva. Hon anser att a-kassan är en viktig facklig fråga och att det är betydelsefullt att facket ställer upp på medlemmarna nu när reglerna har ändrats mycket.
Angelin Olsson de Groat har flera ärenden som gäller Elektrikernas a-kassa. Hon konstaterar att a-kassans tillämpning av reglerna är strikt. Dessutom reagerar hon särskilt på att Elektrikernas a-kassa gör fel när det gäller vissa grundläggande frågor – som att räkna ut arbetslöshetsersättningens storlek.