”Kassan gjorde vad som helst för att slippa betala”
I ett år fick en arbetslös elektriker vänta på sin a-kassa. Enligt JO bröt Elektrikernas a-kassa i detta fall mot reglerna och anser samtidigt att a-kassan skött ärendet dåligt i övrigt.
– Det kändes som att ha med ett försäkringsbolag att göra. A-kassan gjorde vad som helst för att slippa betala, säger mannen, som vill vara anonym.
Han säger att han mådde ”skitdåligt” under året som arbetslös utan ersättning – och att han klarade sig enbart för att hade pengar sparade. Han antar att de allra flesta hade tvingats lämna hus och hem efter ett år utan ersättning.
Bakgrunden är att hans tidigare arbetsgivare inte ville skriva ett arbetsgivarintyg, som a-kassan behöver för att kunna bedöma rätten till arbetslöshetsersättning. Om en arbetslös inte kan få fram ett sådant intyg säger reglerna att han eller hon i stället kan visa upp lönespecifikation. Och det rådet fick mannen dessutom av en handläggare på Elektrikernas a-kassa.
Men när han skickat in lönespecifikationerna frågade a-kassan vad den skulle använda dem till – och skickade tillbaka dem. Nästan nio månader efter att han anmält sig som arbetslös avslog a-kassan hans ansökan om arbetslöshetsersättning.
Efter detta fick han hjälp av förbundsjurist Angelin Olsson de Groat på LO-TCO Rättsskydd. Tre månader senare omprövade a-kassan sitt eget beslut och nu fick han a-kasseersättning. Förbundsjuristen tyckte att Elektrikernas a-kassa misskött sig så pass allvarligt att hon tog ärendet till justitieombudsmannen (JO). I början av november kom JO:s beslut, som är en svidande kritik mot a-kassan. JO säger bland annat att a-kassans agerande strider mot lagen och att utredningen i det här fallet varit bristfällig och dålig.
Då hade a-kassans chef Alexander Brockne redan vänt sig till facket för att kritisera beslutet att ge rättshjälp för JO-anmälan. Han tycker det var onödigt, eftersom a-kassan redan kände väl till att ärendet hade dragit ut på tiden. Att mannen hade fått sin ersättning, var ett annat argument från Brockne.
I Åre finns elektrikern Richard Blaine från Nordirland. A-kassan har polisanmält honom, uteslutit honom och begär att han ska betala tillbaka 200 000 kronor. Orsaken är att han som arbetslös missade att fylla i en ruta om att han studerar – han läser svenska bland annat för att bättre förstå sig på svenska blanketter.
Arbetslösa kan studera under vissa förutsättningar – om de är beredda att avbryta studierna och ta ett jobb som dyker upp och om studierna pågick även tidigare när den arbetslösa hade arbete. Richard Blaine läste svenska en dag i veckan när han arbetade och det fortsatte han med som arbetslös.
Elektrikernas a-kassa anser att han är en brottsling som ska straffas medan Elektrikerförbundet inte alls ser det så allvarligt – Richard Blaine har slarvat när han fyllde i blanketten. Facket ger honom nu rättshjälp och en jurist på LO-TCO Rättsskydd har överklagat a-kassans beslut till förvaltningsrätten.
I Stockholm finns en dement och arbetslös elektriker, som a-kassan kräver en halv miljon kronor av. Enligt Angelin Olsson de Groat på LO-TCO Rättsskydd har den arbetslösa inte alls förstått reglerna. Han har haft ett litet eget företag vid sidan om, och inte klarat att redovisa detta ordentligt för a-kassan. Förbundsjuristen säger att mannen inte ens kan sköta ett bankomatkort. Mannen har numera hel sjukersättning för sin demens och a-kassans beslut är överklagat – enligt LO-TCO Rättsskydd borde han slippa sin skuld helt.
Fakta
210 krav på omprövning
• Elektrikernas a-kassa har i år fått in 210 krav på att den ska ompröva sina egna beslut, en del av dem som då får nej från a-kassan går vidare till förvaltningsrätten.
• Enligt Elektrikerförbundet ger facket rättshjälp i 25 pågående a-kasseärenden, som startade in år eller tidigare. Två är avgjorda – båda till medlemmens fördel, säger facket.
• A-kassan har en delvis annorlunda statistik. Enligt den har 36 ärenden som rör beslut i Elektrikernas a-kassa överklagats i år. I 25 av dem har medlemmen förlorat. Ingen har fått bifall men två har fått delvis bifall, enligt a-kassans beskrivning.
• Att a-kassan ser fler ärenden beror på att medlemmar i a-kassan också kan driva sina frågor utan stöd av facket.
• Bland dem som i år driver a-kasseärenden med hjälp av LO-TCO Rättsskydd finns också medlemmar i Unionen, SKTF, GS, Seko, Kommunal, Målarna, Hotell- och restaurangfacket, Civilekonomerna och Sveriges Ingenjörer.