Arbetslösa ungdomar deltar i jobbgarantin under i medeltal 14 timmar – det vill säga långt ifrån heltid.

Därmed är det långt kvar till Arbetsförmedlingens mål: ”Samtal, gruppaktiviteter, övningar, arbetsuppgifter och kontakter med arbetsgivare ger en hög och jämn arbetstakt.”

– Om man får tro de ungdomar som svarat på vår enkät gör många inte särskilt mycket, skriver Sara Martinsson och Kristina Sibbmark, två forskare vid Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) i en färsk rapport om jobbgarantin.

Ungdomarna söker jobb, i medeltal elva jobb per månad, och träffar sin arbetsförmedlare eller handledare högst en gång i månaden. I övrigt erbjuds inte särskilt mycket aktiviteter. 14 procent av ungdomarna svarar att de hade varit på praktik under den senaste veckan.

Rapporten bygger på en enkät som knappt 2 500 ungdomar i jobbgarantin svarade på i november och december förra året. 4 000 tillfrågades, 64 procent svarade.

Allt som allt deltog 39 000 unga mellan 16 och 24 år i jobbgarantin vid tiden för enkäten. Under första halvår i år ökade antalet deltagare till 51 000 per månad. Det var drygt hälften av alla arbetslösa ungdomar.

Ungdomsgarantin är öppen
för alla ungdomar som har gått arbetslösa i tre månader. Tanken är att de ska söka jobb, erbjudas praktik eller kortare utbildningar.

Jobbgarantin för unga kostade drygt två miljarder kronor 2009.