Jobben dröjer trots tillväxt
Den rekordhöga ekonomiska tillväxten under tredje kvartalet innebär ingen omedelbar eller snabb nedgång av arbetslösheten. Ingen prognosmakare vågar sia om ljusa tider också på arbetsmarknaden.
Tvärtom varnar de flesta bedömare för att det gamla begreppet ”jobblös tillväxt” åter blir en realitet. Den lediga kapaciteten – arbetslösheten – sugs inte upp av företagen förrän de är absolut säkra på en stabil konjunktur. Och dit är det en bit.
I dag är osäkerhetsfaktorerna i omvärlden så omfattande att de flesta företag förutser inbromsningar, åtminstone i exporten, redan 2011 och därmed skjuts anställningar framåt i tiden.
På gammalt känt manér ökar först övertidsarbete och visstidsanställningar innan det är dags för tillsvidareanställningar i stor skala. För de hundratusentals arbetslösa är därför den starka tillväxtsiffran för tredje kvartalet ingen garanti för snabbt återinträde på arbetsmarknaden.
– Att Sverige står inför en period med ovanligt hög arbetslöshet, en trög återhämtning på arbetsmarknaden kombinerad med arbetskraftsbrist i snabbväxande sektorer som byggbranschen, understryker Cecilia Hermansson, Swedbanks chefekonom i en kommentar till TT.
Tillsammans med andra bedömare av konjunkturen förordar hon därför utbildningsinsatser och ökade resurser på matchning inom arbetsmarknadspolitiken och en ökad individualisering av insatserna.
Hur snabbt och hur långt arbetslösheten kan pressas ner utan att inflationen tar fart vet ingen med säkerhet. Men flera ekonomer varnar för att lägre än 5- 6 procent kan bli svårt att nå. Och att det kommer att ta tid att nå den nivån.
Historiskt är arbetslöshetstal runt 5–6 procent oerhört höga. Varför det inte skulle gå att pressa talen lägre är oklart. Med insatser som ger de arbetslösa rätt utbildning för kommande lediga jobb måste arbetslösheten kunna pressas tillbaka ytterligare.
Hur snabbt det går att pressa arbetslösheten i Sverige avgöras dock inte enbart av vilka arbetsmarknadspolitiska insatser som vidtas. Utvecklingen i omvärlden är också betydelsefull. Om länder dit vi exporterar får svårt att efterfråga våra produkter får det snabbt återverkningar på svensk arbetsmarknad.
– Även om svenska företag ställer om mer mot tillväxtekonomier kommer det att påverka oss. Så redan nästa år kommer vi inte alls ha de här höga tillväxttalen. Vi har redan en inbromsning i exporten framför oss, säger Cecilia Hermansson.