Fel telefonnummer – Försäkringskassan anmäls
Telefonnumret var fel. Liksom faxnumret.
Och tiden knapp för den person som ville ompröva ett beslut om sjukpenning. Regionala skyddsombudet Glenn Bergenstoff hade dessutom påtalat problemet redan ett halvår tidigare.
När Glenn Bergenstoff hjälpte en person att överklaga ett beslut om indragen sjukpenning i våras, upptäckte han att telefonnumret från Försäkringskassan var fel. Inte heller faxnumret stämde. Han påtalade då detta för en tjänsteman som lovade att åtgärda felet.
I fredags skulle Glenn Bergenstoff, som är regionalt skyddsombud på IF Metall i mellersta Älvsborg, åter kontakta Försäkringskassan i Borås. Han hade väntat in ett läkarutlåtande, och det var sista dagen som uppgifter kunde skickas in angående en omprövning av sjukpenning.
Då upptäckte han att samma felaktiga telefonnummer stod på medlemmens blankett.
”Det nummer du ringer används inte. Kontrollera numret och försök igen,” meddelade en telefonsvararröst.
Inte heller faxnumret var rätt.
– Jag surnade till, säger Glenn Bergenstoff, som lämnade in en JO-anmälan.
En sådan anmälan kan den person göra som vill klaga på myndigheter.
Men är ett felaktigt telefonnummer och faxnummer en så stor sak?
– Ja, det tycker jag. För medlemmen kan det bli katastrof, sägen han.
Myndigheten Försäkringskassan kräver svar inom fastställda tidsramar. Då är det viktigt för rättssäkerheten att kontaktuppgifter är korrekta, anser Glenn Bergenstoff.
Dan Rodahl är områdeschef för lokala försäkringscentret i Borås. Han känner inte till ärendet. Telefonnumret känner han dock igen.
– Det är gamla numret till kundtjänst, säger han, men tillägger att det också brukar finnas ett direktnummer till handläggaren.
Är det allvarligt om fax- och telefonnummer är fel?
– Ja, det är klart att det ska vara rätt nummer, säger Dan Rodahl.
– Jag ska gå ut med ett meddelande direkt så att alla säkerställer att uppgifterna är korrekta, säger han.
Fakta
JO-anmälan
En JO-anmälan kan vem som helst göra som vill klaga på statliga, kommunala eller landstingskommunala myndigheter, tjänstemän vid dessa eller andra som utför myndighetsutövning. JO ska övervaka så att myndigheter och tjänstemän följer lager och förordningar och fullgör sina skyldigheter.
Källa: Justitieombudsmännen (JO)