Han sadlar om – toppen fick rejäl guldkant
Det kan löna sig att köra en koncern i botten. På sommaren 2009 stod Dometic på randen av konkurs och tvingades upprätta en kontrollbalansräkning.
Ändå fick vd Fredrik Möller utöver sin lön på drygt 4,2 miljoner för 2009 dela på 12 miljoner i bonus med den övriga styrelsen. Hur mycket han själv fick kan, eller vill, han inte svara på.
– Det vet jag inte, säger han.
Kenny Wikström fick ingen bonus. Han blev arbetslös när Dometic stängde fabriken i Motala den 31 mars i år. 600 jobb försvann.
Bonusen gör honom inte särskilt förvånad.
– Vad kan man säga? Det talar för sig själv. Jag blir förbannad, men jag har kopplat bort Dometic. Jag mår bara dåligt när jag tänker på det, berättar han.
Dometic drabbades hårt av fordonskrisen på hösten 2008. Koncernens främsta produkt är små kylskåp för husbilar och husvagnar. Där blev raset ännu större än för bilförsäljningen.
Dometic Group hade stora skulder. När försäljningen rasade klarade koncernen inte av att betala räntorna längre.
Bankerna gjorde som de gör när en husägare inte kan betala. De lade beslag på panten. Den 4 september i fjol tog ett 30-tal banker, däribland Nordea och Handelsbanken, över Dometic Group.
Bankerna förlorade 5 miljarder på kuppen. Skulderna skrevs ner från 13 till 8 miljarder kronor.
Men vd Fredrik Möller och ytterligare ett antal toppchefer gjorde en lysande affär. De utnyttjade det faktum att bankdirektörer inte kan tillverka kylskåp och inte känner till marknaden. För bankerna var det nödvändigt behålla företagsledningen.
Vd Fredrik Möller, anställd 2008, vice vd Håkan Söderström, anställd 2009, och finanschefen Jan Lindstedt, anställd 2004, hade gjort sig oumbärliga. Tillsammans med två utländska toppchefer krävde – och fick – de ett guldkantat avtal för att stanna kvar.
När bankerna tog över trädde avtalet i kraft. De fem delar på 30 miljoner som betalas ut under 18 månader. Fredrik Möller får 10,7 miljoner, Håkan Söderström får 5,55 miljoner och Jan Lindstedt 2,8 miljoner kronor. Ytterligare 70 miljoner kronor delas ut till andra utvalda i koncernledningen.
Bankerna krävde inte in hela panten. De tog över 70 procent av aktierna. De fem toppcheferna, övriga i ledningen och andra nyckelpersoner fick 25 procent av aktierna. Styrelsen fick 5 procent.
Avtalet innehåller fler bonusar. Allt som allt kan det vara värt 800 miljoner kronor. Det beror på vilket pris bankerna får när de säljer Dometic.
Bonusarna för 2009 kan vara den första utbetalningen enligt avtalet.
– Jag har inga kommentarer, säger Fredrik Möller.
Kenny Wikström var verkstadsklubbens ordförande i Motala. Nu tar han lastbilskort i Linköping. Dometic betalar utbildningen.
– Från början skulle vi inte få någonting, men vi kunde tvinga fram omställningsstöd. Dometic behövde få fram kylskåp till varje pris. Vi utnyttjade det och pressade dem hårt, säger Kenny Wikström.
Under det sista halvåret före nedläggningen fick arbetarna 60 kronor extra i timmen för att stanna kvar. Så småningom fick facket också igenom utbildningsinsatser för dem som blev arbetslösa utöver omställningsstödet i avtalet.
– Till slut blev det ganska mycket, tycker Kenny Wikström.
Rutger Wachtmeister, marknadsdirektör och vice vd, hävdar att Dometic hela tiden hade för avsikt att hjälpa dem som blev med jobbet.
– Däremot kanske vi inte skötte den interna informationen så bra, anser han.
Produktionen i Motala flyttades till USA. Inkörningen av fabriken i Elkhart, Indiana, pågår fortfarande. En del av de uppsagda i Motala pendlar till nya jobb som instruktörer i USA.
En liten del av tillverkningen i Motala finns kvar i det nystartade företaget Arktic Cool med ett 40-tal anställda. De tillverkar bland annat medicinkylskåp.