Anställda ska kunna kritisera kommunen ostraffat
Anställda inom kommunen ska kunna larma fritt om missförhållanden på samma sätt som andra offentliganställda. Det vill säga utan risk för repressalier. De nya reglerna börjar gälla från den första januari.
Hittills har det bara varit statsanställda som haft skydd i lagen mot bestraffningar för en anställd som larmat om felaktigheter . Kommunalt anställda kan ha det, men det regleras i avtal. En kommunal chef som tagit reda på vilken anställd som larmat, och sedan varnat den på olika sätt har inte kunnat straffas.
De nya reglerna kommer att träda i kraft från och med årsskiftet, skriver Arbetarskydd. Förbud mot de allvarligaste repressalierna: avsked, uppsägningar och disciplinpåföljder införs i grundlagen. Den som bryter mot lagen riskerar böter eller max ett års fängelse.
En studie som forskarna P-O Börnfelt och Susanne Fransson presenterade i Göteborgs-Posten i mitten av november, visade att anställda på 43 av 70 arbetsplatser inom vård- och utbildningssektorn håller inne med kritik. Och på 13 av de 43 arbetsplatser riskerar anställda som kritiserat få sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter eller verbala trakasserier från chefer.
Trots meddelarskyddet visar studien att chefer på närmare 40 procent av de offentliga arbetsplatserna på olika sätt signalerar att personalen inte får tala med medier, fackförbund, politiker eller föräldrar till elever.