Facken kräver ändring av utstationeringslagen
Lagen måste ändras, kräver LO, TCO och Saco i ett brev till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist, säger att regeringen nu kommer att tvingas att bekänna färg.
– Antingen står regeringen upp för den svenska modellen eller inte, säger han.
Det är en segsliten fråga – frågan om utländska tjänsteföretag ska tvingas ha en behörig representation i Sverige eller inte.
Krocken kom då EU:s tjänstedirektiv skulle införas.
EU-lagarna rimmade illa med det tidigare kravet på att utländska företag som tillfälligt skickade sina anställda till Sverige var tvungna att ha en representant bosatt i landet. Förra året slopades därför kravet på en behörig företagsrepresentant. Facket reagerade starkt emot.
Det är en hörnsten i den svenska modellen att företagen har en representant i Sverige, hävdade de fackliga organisationerna. Deras oro är att de tvingas åka utomlands för att träffa och förhandla med de utländska tjänsteföretagen.
LO, TCO och Saco presenterade därför ett förslag till hur lagen skulle kunna göras om så att den passar de krav som ställd från EU.
Regeringen sköt dock den fackliga kritiken ifrån sig.
I en riksdagsdebatt förra året försvarade regeringen och borgerliga riksdagsledamöter beslutet att helt slopa kravet på representation. Fackets farhågor, ansågs överdrivna.
Trots regeringens förslag tillsattes senare en utredning.
Men det var näringsdepartementet som skulle utreda frågan eftersom filiallagen betraktades som en näringsrättslig lagstiftning som påverkades av EU:s tjänstedirektiv.
Utredaren, Jörgen Hettne, som själv inte är arbetsrättslig jurist var förhindrad att gå de fackliga kraven tillmötes eftersom det inte var hans uppdrag.
Nu är förslaget om en lagändring ute på remiss. Och något förslag om krav på representanter för utländska företag finns inte med.
LO, TCO och Saco försöker nu att genskjuta den kommande lagen genom att vända sig till att arbetsmarknadsdepartementet istället för näringsdepartementet.
Facket vill att det ska göras en förändring i utstationeringslagen där de vill införa ett krav på behörig representation.
Därför skickades ett brev i måndags till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström som främsta adressat. Maud Olofsson på näringsdepartementet fick endast en kopia för kännedom.
Enligt facket är frågan på sikt avgörande för den svenska modellens framtid.
– Den svenska avtalsmodellen bygger på att det finns behöriga förhandlare som kan teckna kollektivavtal. I andra länder, som bygger mer på lagstiftning på arbetsmarknaden, är behovet av behöriga representanter inte lika stort, säger Ingemar Hamskär.
– Våra nordiska grannländer har infört regler för att skydda sina avtalssystem men det har inte skett i Sverige. Det här är en test på om det endast är retorik då regeringen säger sig vilja värna den svenska modellen.