Den lots som hjälper en lågutbildad nyanländ till jobb i minst sex månader får 40 000 kronor. Och det finns inget tak för hur många gånger den nyanlända får byta lots – och därmed bidra till att fler lotsar får startersättningen på 6 000 kronor.

Det första behovet av lotsföretag är täckt, bedömer Arbetsförmedlingen på en presskonferens i Stockholm i dag.

När nya lagen om etablering träder i kraft i december berörs 1 500 nyanlända, men nästa år ökar siffran till 10 000. Då kommer också intresset att öka för att söka tillstånd att bedriva lotsverksamhet, bedömer Arbetsförmedlingen.

I dagsläget finns inga valmöjligheter på 44 av platserna där det finns lots, och i ett 20-tal kommuner saknas godkända lotsar. Men annars ska den nyanlända själv få välja lots och välja om, är tanken.

Hur många gånger kan man byta lots?

– Hur många gånger som helst, säger Marie Linell-Persson, chef för avdelningen integration och etablering på Arbetsförmedlingen.

Hur ofta som helst?

– Ja, det är lagen om valfrihet och det är individens fria val som styr.

Lotsföretaget får en ersättning i fyra steg. Startersättningen för att lotsa en lågutbildad är 6 000 kronor, månadsersättningen 1 650 kronor, bonusen om den nyanlända får jobb i tre månader är 13 000 kronor, och 40 000 kronor om jobbet varar minst sex månader.

Om den nyanlända byter lots varje dag i en månad kostar det samhället 180 000 kronor.

– Nu tror inte jag att någon kommer att göra det, säger Marie Linell-Persson.

Men teoretiskt finns inga hinder för att man byter ofta?

– Det här är lagen om valfrihet. Det finns inget som hindrar, men sannolikheten är väldigt liten.

Kan man välja en kompis?

– Det här är ju företag som är godkända.

Det finns inget som hindrar att man väljer någon man känner?

– Jag tror sannolikheten är väldigt liten för det, om man ser till de företag som finns. Och så får man ta med att vi kommer att göra kvalitetskontroller. Och lotsen måste ju rapportera hur det fortskrider och vi måste träffa den nyanlända.

Ni är inte rädda för lycksökare?

– Nej, för det första måste man uppfylla kraven, säger Marie Linell-Persson.

Och så finns två anledningar till, tillägger Ingela Söderman, som är enhetschef på avdelningen integration och etablering på Arbetsförmedlingen:

– Man måste bli vald och inte bli bortvald, och så gör vi kvalitetsinspektioner.

När reformen presenterades förra året sas det att lotsföretaget också kunde lotsa in i egna företaget. Kan ett bemanningsföretag få bonusen om man anställer i egna företaget?

– Nej, det godkänner vi inte. Men jobb i egna företaget kan vara meriterande. Och om den nyanlända övergår till anställning i det företag den hyrs ut till kan bemanningsföretaget få resultatersättningen, säger Ingela Söderman.

Måste man vara lots på heltid?

– Nej, det är nog klokt att göra det här som en del, säger Ingela Söderman.

Lotsen ska ha erfarenhet av att jobba med målgruppen och ha en god kunskap om det svenska samhället. Och lotsen ska vara ett komplement till Arbetsförmedlingen.

Lotsen ska erbjuda professionellt socialt stöd – inte vara kompis. Blir det svårt att upprätthålla gränsen?

– Det här är professionella företag. Och vi har ett uppdrag att granska. Och kommer att träffa den nyanlända. Det här är ett samarbete.

Kostnaden för nya lagen om etablering för nyanlända är beräknad till 920 miljoner kronor.

Ersättningen till lotsar och nyanlända.
Startersättningen är 6 000 för en nyanländ med högst sex års utbildning och 3 500 kronor för en med längre. Därefter utgår en månadsersättning på 1650 respektive 1100 kronor. Till det läggs en resultatersättning som är 13 000 respektive 8 000 kronor om den nyanlända får jobb i tre månader. Om jobbet varar i sex månader blir bonusen till lotsföretaget 40 000 kronor respektive 30 000 kronor.
Ersättningen till den nyanlända blir 308 kronor om dagen, fem dagar i veckan, vilket betyder omkring 6 500 kronor i månaden. Ersättningen är inte skattepliktig. Tidigare gällde olika regler i olika kommuner.