Tid för entré från vänster
Mikael Damberg och Veronica Palm nämns som kandidater till partiledarposten i Socialdemokraterna efter Mona Sahlin. Damberg står mer till höger medan Palm tillhör vänsterflygeln.
Socialdemokraterna har slutat lyssna på facket, anser flera LO-distrikt. Det finns en klyfta mellan partiet och vanliga LO-medlemmar.
– Titta på våra kongresser inom socialdemokratin. Bland dem som går dit tjänar många 40 000 eller 50 000 kronor i månaden, säger Dan Gabrielsson, ordförande i Göteborg.
Han råder Socialdemokraterna att gå tillbaka och lyssna på vad vanligt folk tycker.
– Jag umgås med kommunalanställda och handelsanställda, och bland dem är karensdagen en viktig fråga, säger Dan Gabrielsson. Om Socialdemokraterna inte tycker det, utan prioriterar andra reformer, så säger det något. Karensdagen slår hårdast mot dem som har de lägsta lönerna, de tuffaste jobben och de största smittoriskerna.
Efter samtal med tolv av landets tretton LO-distrikt är den dominerande bilden att de vill ha mer vänsterpolitik, många gånger av traditionellt snitt.
– I dag förs en politik som allt för mycket är till för dem som redan har gott om pengar, säger Hans Svedberg, LO-distriktet i Dalarna-Gävleborg. Partiet har satsat på storstadsfrågor som exempelvis skatteavdrag.
Liknande kritik uttrycker en rad LO-distrikt. Partiet har slutat lyssna på facket, anser Stewe Cato i Örebro och Värmland.
Conny Kristensen Grahnström på Gotland är ”rädd för att högerfalangen har fått för stort inflytande” och Per-Erik Johansson i Västerbotten varnar för att ”falla in i nyliberalismens vågskvalp”.
Elisabeth Brandt Ygeman, chef på det tunga Stockholmsdistriktet med 175 000 medlemmar, anser att den socialdemokratiska idén fortfarande håller.
Och den sammanhållande idé hon talar om, den som ska synas i alla delar av partiets politik, är i korthet denna: Alla tjänar på jämlikhet.
– Våga tro på det, uppmanar Elisabeth Brandt Ygeman. Den där snuttifieringen, att sänka en viss skatt eller höja en viss ersättning för att locka medelklass respektive LO-grupper – den behöver vi inte. Förr var Socialdemokraternas styrka just en politik som höll ihop alla grupper.
Politiken har kommit att handla mycket om väljarna i deras egenskap av skattebetalare, arbetslösa, sjuka eller pensionärer. LO-distrikten önskar att Socialdemokraterna skulle tala mer om det som händer på arbetsplatserna.
– Efter regeringens lagändringar har det blivit svårt för facket att hävda lika lön för utländsk arbetskraft. Där borde Socialdemokraterna ha varit tydligare och satt ner foten mycket tidigare, säger Mats Engström i Västmanland.
Kritiken betyder inte att Socialdemokraternas politik behöver byggas upp från scratch. Mycket i valplattformen var bra, enligt LO-företrädarna.
– Det gick dåligt i riksdagsvalet, säger Maria Stenberg i Norrbottensdistriktet. Men i kommunerna och landstinget, där politiken ligger närmare människor, vann vi faktiskt fler väljare.
Erik Larsson
08-796 25 36