När maskiner ska ta över
Vad har författaren Hans Moravec, Karl Marx och Sarah Connor i Terminator-filmerna (spelad av Linda Hamilton) gemensamt? – Deras förutsägelser om att maskinerna kommer att ta över världen. I Kapitalet beskriver Marx hur syftet med maskinerna är att minska arbetarnas arbetsinsats och öka mervärdet, och hur detta är en förutsättning för bourgeoisins förtryck av proletariatet.
I alla tider har detta skapat sociala problem. Själva ordet sabotage uppstod då textilarbetare under 1400-talet slängde sina träskor – sabots – i de vävmaskiner som gjorde dem överflödiga.
På sikt har det däremot gett välstånd. Ökad effektivitet har gett högre löner åt de som blivit kvar i industrin, större skatteintäkter och billigare varor för konsumenterna – förutom ökade kapitalvinster. Detta har skapat utrymme för ny konsumtion i nya branscher med nya yrkestillfällen.
Går det för fort finns dock risken att samhället inte hinner med. Automatisering och globalisering har drivit upp kapitalvinsterna, men avkastningen på arbete har under årtionden sackat efter och arbetslösheten har ökat över hela industrivärlden.
Industrirobotarna dyker nu upp inom allt fler branscher. Det är inte utan problem. David Bourne, robotforskare på The Robotics Institute, vittnade nyligen om att han sett arbetare i dag sabotera robotar av rädsla att bli av med jobbet.
Det kan även uppstå andra konflikter. När robotar introducerades på Arla Foods i Jönköping uppstod kaos: Gaffeltruckförarnas improverande arbetssätt kolliderade med robotarnas datorstyrda arbete. I andra änden, i livsmedelsbutikerna, tycks övergången gå lugnare tillväga: Kassörskorna lär kunderna att själva använda de automatiska kassaterminalerna, och avvecklar därmed snällt sig själva.
Författaren Hans Moravec, tillika grundaren av The Robotics Institute, hävdar att processorernas utveckling vid 2050 kommer att ge robotar som kan ersätta allt mänskligt arbete. Så länge de håller sig i schack är det till glädje för produktionsmedlens ägare. Men precis som i Terminator ser han framför sig hur robotarna även reproducerar sig, och i slutändan vänder sig bort från människorna.
Science fiction eller ej: I slutändan är det löntagarna som är konsumenterna, och utan dem finns ingen marknad. Massarbetslöshet och ekonomisk kris utan motstycke hotar, och med det revolution. Marx hade kanske inte fel trots allt?
Lars Ahnland Nordfors