Högspänt i elfacken i Sverige och Norge
Oslo den 4 november. Elektrikerna har kommit direkt från jobbet till den politiska halvdagsstrejken och demonstrationen med regeringskvarteren som slutmål. Här passerar demonstranterna Youngstorget, klassisk mark för norsk arbetarrörelse. Drygt 10 000 elektriker i hela Norge deltog i strejken.
Varje elektriker ska själv vara ansvarig för elsäkerheten, enligt ett förslag från Elsäkerhetsverket. Planerna får facket att se rött.
– I Norge hade de en politisk strejk mot vad vi bedömer är samma förslag. Vi kommer att agera lika kraftfullt, säger Ronny Wenngren, Elektrikerförbundets förhandlingschef.
Häromveckan lade 10 000 norska elektriker ner jobbet under fyra timmar i en politisk strejk. Elektrikerna protesterade mot ett förslag till regeländringar som de anser försämrar elsäkerheten. Det norska facket är också kritiskt till att branschen öppnas för oseriösa aktörer då företagen som utför installationerna inte längre ska behöva ha fast anställd personal.
Protesterna kan sprida sig till Sverige. Elsäkerhetsverket har nämligen tagit fram ett snarlikt förslag som kan börja gälla redan vid årsskiftet.
Förslaget innebär att alla elektriker ska vara personligt ansvariga för elsäkerheten, och inte bara den extrautbildade behöriga installatören som finns på företaget och övervakar arbetet.
– Man flyttar ansvaret från företaget till den enskilde och det kan vi inte acceptera, säger Ronny Wenngren.
I dag kräver lagen att elinstallationer ska utföras av behöriga elinstallatörer eller av yrkesmän som är anställda i samma företag som den behörige. Vad som menas med yrkesmän framgår av parternas kollektivavtal som reglerar både vilken utbildning och lärlingstid som krävs.
– Parterna har ett system som fungerar, men nu kör myndigheten bara över oss. De visar ingen respekt alls, säger Arne Dufåker, förbundets vice förhandlingschef.
Om ansvaret flyttas ner på varje elektriker kommer det att ge sämre säkerhet både för elektrikerna själva och för allmänheten, anser facket.
Den behöriga elektrikern har i dag en maktposition och kan säga ifrån om ett arbete inte är säkert att utföra. En vanlig anställd har en betydligt svagare ställning.
– Som anställd kan man ju inte neka att göra ett jobb, i så fall kan det ses som arbetsvägran och leda till avsked, säger Ronny Wenngren.
Förslaget skulle också öppna branschen för bemanningsföretag utan elkunskap och för en rad enmansföretag som inte vågar ställa samma krav på att uppdragen.
– Det blir ett race mot botten. Den som kräver minst betalt och ser genom fingrarna med säkerhet och kvalitet får mest jobb, säger Ronny Wenngren.
Enligt förslaget ska elektrikerna genomgå ett elinstallatörsprov och praktik på högspänningsanläggningar för att få sin behörighet. Kostnaden får de stå för själva, vilket facket också är kritiskt mot.
De nya reglerna kan också ge yrkesverksamma elektriker problem om de inte klarar provet.
– I praktiken blir det ett näringsförbud på folk som har jobbat i 30 år och vet hur det funkar i praktiken men som inte jobbat med högspänning och som inte kan läsa in teorin, säger Arne Dufåker.
Elektrikerförbundet har än så länge bara fått ta del av en sammanfattning av förslaget. Facket väntar nu på att hela förslaget ska komma ut på remiss, innan det går vidare. Men om sammanfattningen är någorlunda korrekt blir reaktionerna från facket kraftiga.