Färre av Försäkringskassans beslut om sjuka människor ändras när de överklagas till domstol. Det visar en första genomgång av domar där de nya reglerna från 2008 tillämpats.

Genomgången, som Försäkringskassan har gjort på regeringens uppdrag, och som skickades till socialdepartementet i början av veckan, bygger på 46 domar i länsrätterna och kammarräterna.

Det är ett begränsat underlag, och Försäkringskassan är försiktig med att dra slutsatser.

– Men vi börjar få en lägre ändringsfrekvens än tidigare, säger Per Åkesson vid Försäkringskassans huvudkontor. Det kan bero på att vi har en ny, nationell organisation – den regionala spridningen har minskat.

– Men det kan också vara så att det är lättare att tillämpa mycket strikta regler. Finns det inga sociala skäl att ta hänsyn till, så finns det inte. Utrymmet för olika bedömningar krymper.

Vad gäller domar om sjukpenning i länsrätterna (och i förvaltningsrätterna, som ersatte länsrätterna den 15 februari 2010) ändrades tidiare runt 25 procent av besluten. Med de nya reglerna ligger ändringsfrekvensen på nio procent i fall där begreppet ”arbetsförmåga på den reguljära arbetsmarknaden” har prövats, och rug 29 procent i frågor om fortsatt sjukpenning.

De 46 domarna räcker inte för att skapa en heltäckande praxis för hur regeringens rehabiliteringskedja ska tillämpas, betonar Försäkringskassan.

Ännu finns heller inga avgöranden i högsta instans, regeringsrätten. Försäkringskassan har bestämt sig för att driva några ärenden vidare för att skapa prejudikat. Bland annat vill Försäkringskassan ha klarhet i om fibromyalgi kan anses ge en ”stadigvarande” nedsättning av arbetsförmågan, vilket krävs för att man ska få permanent sjukersättning. Ett annat mål driver Försäkringskassan vidare för att klara ut om sjukdomar som går i skov kan ge rätt till sjukersättning.