Tillfälliga jobb ökar i EU
Andelen sysselsatta ökar samtidigt som fler tvingas ta tillfälliga anställningar. Det är några av de långsiktiga trenderna inom arbetslivet i EU.
Förra året skedde en liten dipp och andelen tillfälligt anställda minskade något, men trenden är att andelen tillfälliga anställningar ökar på arbetsmarknaden, visar en rapport från EU:s forskningsinstitut Eurofound.
Omkring 14 procent av de anställda på EU:s arbetsmarknad har nu tillfälliga anställningar, visar Eurofounds genomgång av trenderna på EU:s arbetsmarknad. Under 1990-talet var andelen tillfälliga anställningar cirka 10 procent.
Att trenden pekar mot fler tillfälliga anställningar beror till viss del på en ökande arbetslöshet.
– Så länge den ligger kring 8-10 procent så kan arbetsgivarna välja den anställningsform som passar dem bäst. En låg arbetslöshet innebär en hårdare konkurrens om arbetskraften och därmed en större benägenhet att erbjuda fasta anställningar, säger Tord Strannefors, Arbetsförmedlingens prognoschef.
En annan trend på den europeiska arbetsmarknaden är att andelen sysselsatta växer. Främst är det kvinnor som får jobb. Mellan 1990 och 2010 har andelen sysselsatta kvinnor i EU-länderna stigit från 50 till 63 procent. Bland männen har motsvarande siffra legat stadigt, kring 75 procent.
Trots att oron är stor för att pensionssystemen i flera länder inte kommer att klara av trycket, då medellivslängden ökar och allt färre unga ska försörja en åldrande befolkning, visar rapporten att andelen äldre som arbetar stiger. Bland äldre har sysselsättningen ökat från 49 procent 2000 till 56 procent 2009.
Även arbetstiden har förändrats på den europeiska arbetsmarknaden. 1991, då EU bestod av tolv länder, var arbetstiden i genomsnitt 40,5 timmar i veckan. I år uppgår den till 37,5 timmar i genomsnitt i EU:s 27 medlemsländer.
Andra övergripande förändringar på EU:s arbetsmarknad de senaste två årtionden är enligt Eurofound att allt fler kvinnor får chefspositioner, jobben inom servicebranscher blir fler och färre jobbar med jordbruk och tillverkning. Dessutom är stressen på jobbet är fortfarande hög och jobben är lika enformiga som de var för ett årtionde sedan.
En stor förändring, enligt rapporten, är att färre utsätts för tobaksrök under arbetstid och att färre uppger att oroas över sin hälsa och säkerhet på jobbet.