”Jämvikt ska råda”
Många lever i villfarelsen att nivån på arbetslösheten beror på hur många invånare ett land har. Därför tror många svenskar att vår arbetslöshet – nu cirka 9 procent – beror på att vi har tagit emot flyktingar och invandrare. Om arbetslösheten skulle bero på invånarantalet, så skulle ju Tyskland ha 90 procents arbetslöshet, eftersom där bor tio gånger fler än i Sverige.
I oktober 1990 gjorde Socialdemokraterna, under regeringen Ingvar Carlsson, en jättelik kursomläggning. Den fulla sysselsättningen, som i 58 år hade varit Socialdemokraternas högsta mål, övergavs. Inflationsbekämpningen överordnades alla andra ambitioner och mål.
Omläggningen var ett måste för att kunna söka medlemskap i EU.
Därefter har regeringarna Carl Bildt, Göran Persson och Fredrik Reinfeldt fortsatt med samma politik. Under regeringen Göran Persson frikopplades Riksbanken från den politiska makten, och har till uppgift att bekämpa inflationen.
Den 26 oktober höjde Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 1 procent.
Sveriges ekonomi hade utvecklats starkt och då fanns det risk för att arbetslösheten skulle minska. När arbetslösheten minskar, finns det risk för att inflationen ökar. Därför höjde Riksbanken reporäntan för att kyla ner ekonomin.
Den arbetslöshet vi har i dag kallas för jämviktsarbetslöshet. Med detta menas den arbetslöshet Sverige måste ha för att inflationen inte ska öka.
Oavsett Sveriges flyktingmottagning, så hade vi haft lika hög arbetslöshet.
Eftersom människor med invandrarbakgrund är diskriminerade på arbetsmarknaden, så är arbetslösheten större för denna grupp. På grund av flyktingarna så är färre svenskar arbetslösa.
Tommy Carlsson