TCO vill inte ha tillbaka arbetsmarknadsprövningen
Till skillnad från LO vill TCO inte återinföra arbetsmarknadsprövningen som ett sätt att få bukt med problemen med arbetskraftsinvandring.
– Vi tror inte på den här typen av restriktioner. I stället tycker vi att det viktiga är att villkoren för arbetskraften från andra länder ska upprätthållas. Och det kan vi gör genom att kontrollera arbetsgivarna och se till att rätt lön betalas, säger Samuel Engblom, jurist hos TCO.
Arbetsmarknadsprövningen som togs bort för två sedan innebär att Arbetsförmedlingen gör en bedömning av om det är brist på arbetskraft i ett visst yrke eller område. Tanken är att om det saknas arbetskraft här så är det i sin ordning att ge tillstånd för invandrad arbetskraft.
LO-Tidningen berättade i förra veckan att LO vill ha tuffare regler för arbetstillstånd för att se till att de utländska bärplockarna för ordentligt betalt för sitt arbete.
Bland de krav LO lyfte fram i en diskussion med Migrationsverket fanns bland annat återinförandet av arbetsmarknadsprövning och LO vill även ha tillbaka portalparagrafen som innebär att alla arbetstillstånd till en bransch skulle kunna stoppas om skälet till att branschen vill ha utländsk arbetskraft är dåliga anställningsvillkoren.
LO vill också att myndigheter som polis, Skatteverket och Arbetsmiljöverket ska få extra resurser för att motarbeta fusk, svartarbete och ekonomisk brottslighet.
De nuvarande reglerna för arbetstillstånd och arbetskraftsinvandring infördes för två år sedan. Nu har migrationsminister Tobias Billström bjudit in fack och arbetsgivare för att diskutera reglerna om en vecka.
TCO:s Samuel Engblom säger att det finns flera skäl att säga nej till arbetsmarknadsprövningen. Ett problem kan vara att Arbetsförmedlingen anser att det finns folk i Sverige som kan göra jobbet, men arbetsgivarna kanske inte har samma uppfattning och de tilltänkta jobbkandidaterna kanske inte söker jobben. Dessutom pekar han på att en arbetsmarknadsprövning kan göra att arbetskraftsinvandringen tar nya vägar – som att folk arbetar illegalt eller att stora företag flyttar hit folk internt eller att arbetskraft kommer genom bemanningsföretag. Enligt TCO är detta sämre och gör det svårare för facket att kolla villkoren.
I stället vill TCO att arbetsgivarna som tar hit arbetskraft från länder utanför EU ska vandelsprövas. Företag med skatteskulder är troligen inte särskilt bra arbetsgivare för utländska arbetskraft. Skattemyndigheterna ska också kontrollera avgifterna som betalas in för att på så vis kontrollera lönen. TCO vill även att de företag som anlitar bemanningsföretag med utländsk arbetskraft ska vara solidariskt ansvariga för löner, försäkringar och skatter. Det betyder exempelvis att de svenska bäruppköparna i sista hand ska se till att bärplockarna får sina löner.
TCO tänker sig att diskussionen med migrationsministern ska utmynna i en utredning om arbetskraftsinvandring, där TCO vill se en fortsatt öppenhet kombinerad med vettiga anställningsvillkor.