Trycket på Mona Sahlin blev för stort
Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin får aldrig kröna sin långa karriär med att bli statsminister. Efter hårt tryck meddelade Sahlin att hon lämnar posten som partiordförande.
– Det känns rätt och riktigt för mig och rätt och riktigt för partiet, sade Sahlin vid en presskonferens på partihögkvarteret i Stockholm på söndagen.
Hon hade precis avslutat ett krismöte med Socialdemokraternas 26 distriktsordförande. Enligt uppgift till TT försökte ledande socialdemokrater redan i lördags övertala Sahlin att slänga in handduken.
När hon kom till söndagens möte var beslutet fattat. Sahlin inledde med att meddela att hon inte kommer att ställa upp till omval vid extrakongressen i mars. Ingen av distriktsordförande försökte övertala henne att ändra sig.
– Det är dags för andra att ta vid. Storleken på det som partiet måste ta sig igenom nu går inte att underskatta, sade Sahlin.
– Ett arbetarparti som bara fått stöd från 22 procent av de som arbetar är tillräckligt för mig för att förstå hur djup förtroendekrisen är för socialdemokratin.
Hon betonade att den förnyelse som partiet nu behöver kräver förändring både i politiken och bland de personer som leder partiet. Socialdemokratin måste orka öppna sig mer och tillåta att nya krafter släpps in, utan att de måste växa in i partiet genom ungdomsförbundet SSU, som hon själv.
Den 53-åriga Mona Sahlin, som kom in i riksdagen redan 1982 och är van vid tuffa fajter, var inte oberörd när partisekreteraren Ibrahim Baylan på presskonferensen beklagade hennes beslut. Sahlin kunde dock skämta om att hon varit hos frisören dagen innan för att se fin ut när hon lämnade sitt besked.
När Sahlin valdes till partiordförande 2005 var det många trodde att hon skulle bli Sveriges första kvinnliga statsminister. Nu blir hon den första S-ledaren som aldrig fick styra Sverige.
Hennes medarbetare var efter avgångsbeskedet chockade och bedrövade över att deras chef aldrig fick chansen att förverkliga sina visioner. Flera av dem, inklusive partisekreteraren Ibrahim Baylan, kommer nu troligen att dras med i fallet.
Enligt distriktsordföranden i Bohuslän, Kenneth G Forslund, var Sahlin ”samlad men ledsen” när hon redogjorde för sitt beslut på mötet, som därefter kom att handla om den fortsatta processen.
– Hon har haft det oerhört tufft, jag tänker främst på medierna. Jag har beundrat hennes styrka, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven.
Sahlin ska stanna på sin post fram till extra kongressen i mars, då en ny partiledning väljs. Hon kommer då även att lämna riksdagen.
Sahlin lämnade presskonferensen i en Säpobil utan att ge några enskilda intervjuer.
Hon kommer att vara kvar i rampljuset ett bra tag till. S-ledaren reser till Paris på måndag för att delta i socialistinternationalen. Hon ska också hålla ett så kallat linjetal på partiets förtroenderåd den 4 december. Då tillsätts den valberedning som ska hitta hennes efterträdare.