30 städare ska bort – nya värvas utanför Europa
Teknostäd har varslat 30 personer om uppsägning. Samtidigt anställer företaget utländsk personal. Och Teknostäd är bara ett av många företag inom låglönebranscher som rekryterar anställda från länder utanför EU.
Teknostäd i Solna varslade nyligen 30 anställda om uppsägning.
– Vi är inte klara med uppsägningsförhandlingarna med facket ännu, säger Sofia Iosifidou, vd på företaget som har uppdrag inom offentlig sektor.
Samtidigt som förhandlingarna om uppsägningarna inletts har Teknostäd startat en nyrekrytering och vill anställa två personer från länder utanför EU.
– Vi behöver specialtjänster, säger Sofia Iosifidou och avslutar sedan telefonsamtalet.
Teknostäd är inte ensamt om att uppge att det har svårt att hitta lämplig personal i Stockholmstrakten. Detta trots att de vimlar av arbetssökande städare.
Enligt Arbetsförmedlingen söker 5 600 heltidsarbetslösa jobb som städare i Stockholm, 2 000 söker deltidsjobb eller timanställning i branschen. På Arbetsförmedlingen finns för närvarande cirka 150 lediga städarbeten att söka.
Segeltorps städ i Huddinge är ett annat företag som uppger att det har problem att hitta arbetslösa städare i Sverige. I oktober annonserade företaget efter arbetskraft på Arbetsförmedlingen. Enligt Moheb Mikaelsbrandt, företagets ägare, gick det dock inte att få tag på lämplig personal i Sverige.
Han har därför rekryterat 13 personer i Egypten, som ska komma till Sverige för att bland annat utföra hem-, bygg- och kontorsstädning.
Än så länge har ansökningarna om arbetskrafttillstånd inte lämnats in till Migrationsverket, men Segeltorps städ uppger att det vill tillsvidareanställa egyptierna.
Lönen de erbjuds motsvarar en heltidslön på 20 000 kronor, tjänsterna är på 75 procent.
Men om egyptierna verkligen kan få det jobb som utlovats är än så länge oklart.
Segeltorps städ är ett alldeles nystartat bolag som registrerades den 16 september i år. Företaget är inhyst i en vanlig lägenhet i en Stockholmsförort.
– Vi har precis tagit fram en hemsida och i dag fick jag reklamlapparna från tryckeriet, säger Moheb Mikaelsbrandt.
Företaget har ännu inte någon större kundkrets utan hänvisar till pågående förhandlingar om kommande uppdrag. Det är med andra ord ännu oklart om företaget verkligen kan erbjuda den omfattning arbete som städföretaget uppger för egyptierna.
Samma sak gäller ett litet taxibolag i Södertälje. Företaget har två taxibilar men ägaren har startat ett litet städbolag vid sidan om. Några kunder finns ännu inte men mannen har ändå lyckats rekrytera tre personer i Egypten som han har erbjudit anställning som städare i Sverige.
Trots att företaget inte har några kunder ännu erbjuder han exakt samma anställningsvillkor som Segeltorps städ, en lön på motsvarande 20 000 kronor av en heltidslön fast 75 procents anställning.
LO-Tidningen har kommit i kontakt med flera liknande företag som verkar inom låglönebranscher med hög arbetslöshet, men som uppger att de inte kan hitta arbetskraft i Sverige.
Peter Frommelin, som ansvarar för städavtalet på fackförbundet Fastighets, säger att problemet mest märks ute på avdelningarna.
– Städbranschen är inte riktigt rumsren. Det finns en stor mängd oseriösa företag. Det är frustrerande att se en massa människor som far illa på grund av arbetsgivare som inte kan sköta sig, säger han.
Enligt honom hamnar flera av de anställda från andra länder i en gisslansituation.
– Ställer inte personen upp på arbetsgivarens villkor så måste de åka hem igen. Vi har ingen koll på hur det går till där ute i verkligheten längre, säger Peter Frommelin.
Ni är en facklig organisation. Ska ni inte ha koll på det?
– Jo, visst men vi får ju inte ens besked om dessa människor finns på företagen. Vi får visserligen reda på att ett företag vill anställa en person men vi vet inte om det verkligen gjort det. Det berättar inte Migrationsverket.