LO vill skärpa regler för utländska bärplockare
LO vill se tuffare regler för arbetstillstånd för att se till att utländska bärplockare får ordentligt betalt för sitt arbete i de svenska skogarna. Det handlar bland annat om att syna anställningskontrakten och se till att polis och Skatteverket får möjlighet att motarbeta fusk och ekonomisk brottslighet.
– Årets bärplockning har bjudit på blandade upplevelser. Jag hade hoppats att det skulle fungera bättre. Det verkar tveksamt om bärbranschen kan prestera arbetsvillkor på en godtagbar nivå, säger Thord Pettersson på LO.
I dag ordnar Migrationsverket ett möte om utländska bärplockare med bäruppköpare, LO, Kommunal, Arbetsmiljöverket, polisen i sju län och företrädare för sex kommuner i Norrland för att diskutera bärsäsongen. Migrationsverket, som utfärdar arbetstillstånd för bärplockarna, kan konstatera att det var problem på en del platser; löner har inte betalats ut, bärplockare har demonstrerat och en del kommuner har hjälpt plockarna.
Inför plockningen i år fanns förhoppningar om att det skulle fungera bättre än förra året då många thailändska bärplockare åkte hem med stora skulder. För att samma sak inte skulle upprepas avskaffade Migrationsverket de specialregler för arbetstillstånd som fanns för bärplockare. I stället ska från och med i år plockarna omfattas av samma regler som alla andra som söker om arbetstillstånd. Det betyder bland annat att de bärplockare som är anställda av utländska bemanningsföretag minst ska ha en månadslön på 17 730 kronor.
När LO:s Thord Pettersson pratar om att årets bärplockning bjudit på blandade upplevelser menar han att det funnits bärplockare som fått ordentligt betalt och då mer än den bestämda lägstalönen, men samtidigt har många blivit lurade.
LO vill nu se förändringar som gör det möjligt för Migrationsverket att stoppa alla arbetstillstånd till en bransch om skälet till att det behövs utländsk arbetskraft i branschen är låga löner, dåliga arbetsvillkor eller dålig arbetsmiljö. Det handlar om att återinföra portalparagrafen som togs bort för två år sedan när reglerna för arbetstillstånd ändrades.
LO vill även ha tillbaka arbetsmarknadsprövningen som också försvann vid den senaste regeländringen. Den innebär att man undersöker om det finns behov av att ta in utländsk arbetskraft eller om det finns folk i landet som kan göra jobbet.
Myndigheter som polis, Skatteverket och Arbetsmiljöverket måste få extra resurser för att motarbeta fusk, svartarbete och ekonomisk brottslighet inom bärbranschen, tycker LO. Facket vill också att lagstiftningen ska anpassas till utländska arbetsgivare och att arbetsgivarnas anställningserbjudanden ska synas ordentligt.