Den finlandssvenska vänstertidningen Ny Tid är läsvärd varje vecka, men överträffar ibland alla förväntningar. Numret från den 22 oktober innehåller en generalmönstring av viktiga, långa artiklar om arbetarlitteratur.

Intervjuer med Jenny Wrangborg och Vibeke Olsson. Programförklaringar av Göran Greider och Susanna Alakoski. En strålande essä av Anneli Jordahl om klassperspektivet i memoarböcker av folk vars familj flyttat till Sverige från andra länder.

Samt djupt informativa artiklar om den finlandssvenska arbetarlitteraturtraditionen, framför allt Tuva Korsström om den litterära backstusittarfamiljen Ågren och Trygve Söderling om Jarl Sjöblom (1932-1982).

Det mesta av innehållet finns att läsa på nätet. Adress http://www.nytid.fi/2010/10/

Citat ur Ny Tid

”Det är en felaktig slutsats att arbetarlitteraturen numera endast är ett historiskt fenomen eller att man bara kan skriva sådan genom att hålla sig till historiska ämnen, på grund av att det skulle vara för svårt att analytiskt skildra den samtida verkligheten. Så är det naturligtvis inte. Om kriterierna är litteratur som beskriver vardagen för dem som har det sämre ställt i samhället, deras ambitioner och kollisioner med folk som har det bättre ställt eller med samhällsstrukturer överlag, är det klart att den här typen av litteratur behövs, man må sen kalla den för arbetarlitteratur eller något annat.”
Erkki Tuomioja på Arbetarlitteraturens dag i Tammerfors den 28 augusti