Utredningen om EU:s bemanningsdirektiv är försenad med tre månader. Det beror på att utredaren Birgitta Nyström blivit påkörd av en bil – och på att hon behövde tid för att samråda med dem som utreder i andra EU-länder.

– Det finns några knäckfrågor som vi vill diskutera med den partsammansatta referensgruppen och det har inte varit möjligt när jag linkat runt med käpp och med armen i en ställning, säger Birgitta Nyström, som i början av september blev påbackad av en bil när hon kom cyklande.

Hon säger att det visade sig vara komplicerat att samordna bemanningsdirektivet med utstationeringsdirektivet. Därför begärde hon tidigare extra tid för att kunna diskutera med utredarna i andra EU-länder – framför allt i Norden.

Tanken är nu att utredningen ska vara klar i slutet av januari. Birgitta Nyström, som är professor i arbetsrätt vid Lunds universitet, vill inte säga något om innehållet eller vilka frågor som återstår att lösa.

LO-förbunden vill att det ska vara möjligt att sluta avtal som begränsar inhyrningen av arbetskraft då det finns uppsagda med återanställningsrätt. Ett annat fackligt krav är att det ska finnas en tidsgräns för hur länge någon kan vara uthyrd till samma arbetsplats.

Direktivet från EU säger att det inom EU-länderna inte får finnas omotiverade hinder att använda sig av bemanningsföretag. Det säger också att samma villkor ska gälla inhyrd personal som för anställda, den så kallade likabehandlingsprincipen