Nystart för avtalsrörelsen
LO-facken tänker bryta upp arbetsgivarnas starka sammanhållning. Förhoppningen är att åtminstone hindra arbetsgivarna från att helt styra upplägget i nästa avtalsrörelse. Samtidigt hotas den fackliga avtalssamordningen av kaos.
– Vi vill komma ifrån att arbetsgivarna bestämmer vilka som ska få förhandla och vilka som ska dricka kaffe och vänta, säger Göran Larsson, tillförordnad chef på LO:s arbetslivsenhet.
I slutet på förra veckan hade LO:s avtalssekreterare sitt första möte inför nästa avtalsrörelse som startar om ungefär ett år. De utvärderar nu den just avslutade avtalsrörelsen och därefter kommer de att lägga upp planer, ta fram rapporter i aktuella frågor och till sist lägga fast lönekrav och krav om förändrade villkor.
En överhängande fara är att samordningen mellan arbetare och tjänstemän i industrin spricker, eftersom de första tjänstemannaavtalen löper ut fyra månader före industriarbetarnas avtal.
Den 1 oktober nästa år avslutas tjänstemännens avtal för teknikområdet, byggämnesindustrin samt för industri- och kemiområdet. Det största tjänstemannafacket Unionen hade sin avtalsupptakt för drygt två veckor sedan då samtliga avtalsdelegationer hade möte.
Då sa den biträdande förhandlingschefen C-G Hjort att Unionens ambition är att ta ett samhällspolitiskt ansvar. Han ville inte svara på frågan om tjänstemannafacken tänker gå först och sätta märke, det vill säga ange nivån på löneökningarna för hela arbetsmarknaden. I stället sa han att Unionen inte ville binda sig vid något just nu.
– Om Unionen och de andra tjänstemannafacken sluter ett tidigt avtal utan att ta hänsyn till LO:s industriförbund betyder det att tjänstemännen i praktiken lämnar industrisamarbetet, säger Göran Larsson.
Det handlar om den fackliga samordning som finns i Facken inom industrin, där alla fackförbund i industrin deltar. Samordningen går ut på att komma överens om avtalskrav och att driva dem tillsammans.
LO:s Göran Larsson säger att tjänstemännen är en betydande grupp, men han frågar sig också vilken konfliktstyrka de har jämfört med arbetarna: Vilket genomslag har det om tjänstemännen lämnar sina skrivbord jämfört med om arbetarna stoppar produktionen?
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä ser ett tidigt tjänstemannaavtal som ett hot:
– Om vi inom Facken inom industrin inte hittar en lösning kommer tjänstemännen sluta avtal före oss och då hotar kaos. Risken är att vi andra inte accepterar deras avtal som märke.