Lokförare, bangårdsarbetare, bussförare och fastighetsskötare blir bristyrken, där mer än hälften av de yrkesaktiva går i pension inom de närmaste 15 åren.

Djurskötare, driftmaskinister, brandmän, taxiförare, lokalvårdare och hotellstädare samt processoperatörer i pappers- och massaindustrin är fler exempel på LO-yrken med stora pensionsavgångar. LO-yrkena med yngst anställda, och därmed lägst antal blivande pensionärer, finns inom handel och hotell- och restaurang.

Detta enligt siffror som Arbetsförmedlingen redovisar i en ny rapport om generationsväxlingen på arbetsmarknaden.

Arbetskraft blir en bristvara. Fram till 2015 går 1,6 miljoner människor i pension. På 15 år ökar antalet människor på arbetsmarknaden bara med 40 000, mindre än en femtedel av ökningen mellan 1995 och 2010, enligt Arbetsförmedlingens prognoser. Utan invandring skulle antalet människor i arbetslivet minska.

Det blir störst brist på arbetskraft inom jord- och skogsbruk och i offentlig sektor. 640.000 offentligt anställda går i pension. 465.000  nya kommer in. Det är 175.000 färre.

44 procent av alla anställda, går i pension inom vård och omsorg. Framför allt försvinner sjuksköterskor och barnmorskor. Exempelvis går två tredjedelar av alla distriktssköterskor i pension.

43 procent av alla undersköterskor och vårdbiträden går i pension, 39 procent av skötarna och vårdarna, 36 procent av barnskötarna och 31 procent av de personliga assistenterna mellan 2010 och 2015.

Samtidigt ökar behovet av vård när 40-talisterna blir äldre.

Resultatet blir brist på arbetskraft i vården – framför allt i glesbygdskommuner. Sverige går i otakt. I storstadslänen Stockholm, Västra Götaland och Skåne ökar antalet människor i arbetsför ålder, liksom i Uppsala och Halland, men där är ökningen mindre. I landets övriga 16 län minskar arbetskraften.

13 kommuner är särskilt illa ute. Tio av dem ligger i Norrlands inland. Där räcker det inte ens om alla ungdomar som kommer ut på arbetsmarknaden väljer vård och omsorg. De som går i pension är ändå fler.

Allra sämst ställt är det i Övertorneå i Norrbotten. Där går hälften av dem som jobbar i dag i pension inom 15 år.

37 procent av dem som arbetar i industrin går i pension under de närmaste 15 åren. Andelen blivande pensionärer är störst i Västernorrland, Gävleborg och på Gotland.

I byggbranschen går 35 procent av de anställda i pension. Även här är pensionsavgångarna flest i Västernorrland följt av Norrbotten och Dalarna.