Teknikföretagens avhopp var ett hårt slag, men inte dödsstöten, för industriavtalet. Att Teko också hoppar av var väntat, enligt flera av de parter som fortfarande står bakom avtalet.

– Det stora var ändå Teknikföretagens avhopp, som kom helt oväntat för oss. Teko känns inte så dramatiskt, säger Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen.

Industriavtalet har fortfarande en framtid. De nio arbetsgivarorganisationer som fortfarande står bakom avtalet har inga planer på att säga upp det, enligt Bengt Huldt som är vd för tre av dem, Stål och Metall, Svemek och Svemin.

Han beklagar att Teko följt i Teknikföretagens fotspår och sagt upp avtalet, även om han inte är förvånad.

– De har ju ett rätt nära samarbete då Anders Weihe både är vd för Teko och förhandlingschef för Teknikföretagen. Men det är ändå olyckligt att även Teko lämnar avtalet eftersom vi nio som är kvar har som ambition att utveckla och behålla det, säger han.

Han får medhåll av Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagen.

– Vi har inga planer på att säga upp avtalet, men självklart diskuterar vi som är kvar nu vad som händer och hur utvecklingen ska bli, säger hon.

Arbetsgivarna utvärderar nu hur avtalsrörelsen fungerat och hur industriavtalet kan utvecklas. Tanken är att de ska diskutera frågan med fackförbunden under hösten, enligt Bengt Huldt.

– Vi vill ha ett fortsatt och förbättrat industriavtal, säger han.

Även IF Metall ser en framtid för industriavtalet, och tycker att det är tråkigt att Teko sagt upp det. Det hade varit bättre att diskutera och försöka lösa problemen, säger Veli-Pekka Säikkälä, förbundets avtalssekreterare.

– Om de tycker att patienten är sjuk hade de ju kunnat försöka att operera i stället för att döda den direkt, säger han.

IF Metall
utvärderar också hur avtalsrörelsen fungerat. Under hösten väntar samtal både med facken inom industrin, de övriga LO-förbunden, och med motparterna inom industriavtalet.

Facket väntar också på att Teknikföretagen och Teko ska bjuda in dem till samtal om hur de tänkt lönebildningen ska fungera i framtiden.

– Det finns en risk att det blir stökigt och oordning på lönebildningen om vi inte hittar en lösning, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Det bästa vore, enligt Veli-Pekka Säikkälä, om avhopparna kunde återvända till industriavtalet. En enad industri har bättre möjligheter att fungera som norm för lönebildningen, och det tjänar alla på, säger han.