”LO behöver se över de fackliga försäkringarna”
Allt fler blir av med ersättningen från fackets försäkringar. Efter den borgerliga valsegern måste LO se över de fackliga försäkringar som kompletterar den allmänna sjukförsäkringen.
Det anser Renée Andersson, ansvarig för försäkringsfrågor vid LO.
– Vi har en helt ny allmän sjukförsäkring. Då finns det all anledning att se över de försäkringar som ska komplettera den, säger Renée Andersson.
– Hittills har vi inte tagit upp den diskussionen, utan avvaktat ett eventuellt regeringsskifte. Men nu kommer vi att ta aktualisera frågan med LO-förbunden.
Som LO-medlem får du extra ersättning från AGS – en försäkring som facket och arbetsgivarna har kommit överens om – ifall du skulle bli sjuk länge.
AGS-ersättningen är utformad som ett tillägg till den ersättning du får från Försäkringskassan.
De allt fler som nekas allmän sjukpenning och sjukersättning blir alltså automatiskt av med AGS-ersättningen på kuppen.
Den utvecklingen speglas i kostnaderna för AGS-försäkringen. Den premie som arbetsgivarna betalar för AGS har sjunkit drastiskt.
– Från att ha legat på 1,44 procent av lönesumman under mitten av 2000-talet har premien sjunkit till 0,38 procent år 2010, säger Anders Jonsson, chefaktuarie vid AFA Försäkring, som har hand om AGS.
År 2009 var premien tillfälligt nere i noll. Det var främst en följd av de strängare villkoren för sjukersättning. AFA Försäkring hade satt av reserver för ett visst inflöde av förtidspensionärer från LO-kollektivet. När inflödet plötsligt ströps minskade bolaget reserverna och slopade premien.
De som utförsäkras från den allmänna sjukförsäkringen och hänvisas till Arbetsförmedlingen får ingen ersättning från AGS. Men efter tre månader i Arbetsförmedlingens introduktionsprogram kan de ansöka om sjukpenning på nytt, och begära ersättning från AGS igen.
– Personer som har deltagit i introduktionsprogammet och direkt efter det får en ny sjukperiod ansöker nu om AGS-ersättning för den nya sjukperioden, men i dagsläget har vi ingen uppgift om hur många de är, säger Charlotte Breitcreuz vid AFA Försäkring.
Inte alla i den här gruppen har kvar sitt försäkringsskydd efter introduktionsprogrammet. De måste antingen ha kvar sin anställning där de omfattas av försäkringen, eller – om anställningen upphört – omfattas av försäkringens så kallade efterskydd. Efterskyddet gäller i högst 720 dagar efter att anställningen har upphört, men sjukdagar under efterskyddstid kan förlänga efterskyddstiden.
– Därför är det viktigt att man gör en ansökan till AFA Försäkring även om man inte haft anställning under längre tid, säger Charlotte Breitcreuz.